Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Will Smith avgår från Oscarsakademin: "Jag accepterar ytterligare konsekvenser"

Från 2022
Will Smith klädd i kostym ler medan han poserar med sin Oscarsstatyett på röda mattan.
Bildtext Det var en leende Will Smith som poserade på röda mattan efter att han vann en Oscar under söndagens gala. Sedan dess har tonerna från Smith däremot varit allvarliga.
Bild: ullstein bild/ All Over Press

Skådespelaren Will Smith uppger i ett uttalande att han äventyrat Oscarsakademins förtroende och att han nu lämnar akademin.

Beslutet kommer fem dagar efter Oscarsgalan då han örfilade komikern Chris Rock under livesändning.

Smith säger att hans beteende överskuggade det som borde ha varit en fin kväll och att hans beteende var "chockerande, plågsamt och oförlåtligt".

"Listan över de personer som jag sårat är lång och den inkluderar Chris, hans familj, många nära och kära, alla som deltog i galan och alla som tittade på galan hemma", uppger Smith i ett uttalande.

Han konstaterar att han är mycket ledsen för det han gjorde.

"Jag svek akademins förtroende. Jag berövade de andra nominerade och vinnarna från möjligheten att fira och bli firade för deras fantastiska arbete. Jag är förkrossad", tillägger han.

En väggmålning där Will Smith slår Chris Rock. En man tar en bild av målningen.
Bildtext Örfilen under galan blev viral och har bland annat lett till den här väggmålningen i Berlin, Tyskland.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ytterligare straff kan bli aktuella

Oscarsakademin meddelade tidigare i veckan att de inlett en utredning kring händelserna och att man kommer fatta beslut om "lämpligt straff" för Smith. Ett av alternativen var uteslutning eller avstängning ur akademin, alltså det som Smith nu självmant fattat beslut om.

Det är mycket ovanligt att Oscarsakademin utesluter människor ur sin verksamhet.

Will Smith konstaterar i samband med uttalandet att han också accepterar andra straff som Oscarsakademins styrelse kan besluta om.

"Jag kommer acceptera alla ytterligare konsekvenser som styrelsen anser vara lämpliga", uppger Smith.

Han tillägger att han nu vill att alla fokuserar på de som förtjänar uppmärksamheten: De som prisades för sina insatser under galan.

Kan fortfarande nomineras för en Oscar i framtiden

Oscarsakademins president David Rubin uppger att man tagit emot Smiths avskedsansökan och hans vilja att omedelbart avgå ur akademin godkänns.

"Vi kommer fortsätta med våra disciplinära förfaranden mot Mr. Smith för att han bröt mot akademins ordningsregler", uppger Rubin i ett uttalande.

Oscarsakademin möts den 18 april för att besluta om eventuella ytterligare straff.

I och med avgången har Will Smith inte längre tillgång till Oscarsakademins screeningar och evenemang. Han kan inte heller rösta, men han kan nomineras för en ny Oscar eftersom man inte behöver vara medlem i akademin för att nomineras.

Källor: AFP, AP