Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska Yle i Ungern: Oppositionen vädrar morgonluft – men räcker krafterna till i parlamentsvalet?

Tre oppositionspolitiker håller hand inför Ungerns parlamentsval 2022
Bildtext Oppositionens galjonsfigur Péter Márki-Zay (t.h.) är hoppfull inför parlamentsvalet
Bild: Jeroen Mortier / Yle

Parlamentsvalet i Ungern i dag ses som oppositionens första chans på över ett årtionde att ta hem en valseger. Men i opinionsundersökningarna dominerar det styrande Fidesz-partiet.

BUDAÖRS/BUDAPEST/DÖMSÖD Det råder en jippostämning trots kylan och regnet i Budaörs, en stad som gränsar till Budapest i väster. Här hålls en valtillställning som gästas av Péter Márki-Zay, den förenade oppositionskoalitionens galjonsfigur och premiärministerkandidat.

Vi måste förhindra valfusk för det är vad som har hållit Fidesz vid makten för länge.

― Péter Márki-Zay

– Vi ska motivera dem som vill ha en förändring i Ungern att delta i valet. Låt er inte skrämmas. Vi har redan ordnat ett övervakningssystem med två oberoende observatörer i varje vallokal. Vi måste förhindra valfusk för det är vad som har hållit Fidesz vid makten för länge, säger han i en intervju till Svenska Yle.

Ungerska oppositionens premiärministerkandidat Péter Márki-Zay
Bildtext Péter Márki-Zay under valtillställningen i Budaörs.
Bild: Jeroen Mortier / Yle

Det finns en påtaglig frustration med det nuvarande maktpartiet bland de anhängare som har kommit till evenemanget. Györgyi Haga står i första ledet framför talarpodiet och lyssnar på Márki-Zay med en EU-flagga i handen.

– Vi måste bara vinna, det finns inget annat alternativ. Vi måste samarbeta med våra högersinnade vänner, de är vilseledda, säger hon.

De många stegen mot auktoritärt styre

Men enligt premiärminister Viktor Orbán och hans parti Fidesz är oppositionen en krigstörstande samling, som vill dra in Ungern i det krig som pågår i grannlandet Ukraina.

När Ryssland gick till attack mot Ukraina satsade det ungerska maktpartiet snabbt på en ny inriktning i valretoriken, och Orbán framställs nu som den enda garanten för Ungerns säkerhet. De många åren av ryskvänlig politik är som bortblåsta i valtalen, och nu betonas en ny neutralitet där man varken ska ge efter för Ryssland eller för Ukraina.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán puhuu mikrofonien edessä.
Bildtext Viktor Orbán har varit Ungerns premiärminister sedan 2010.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Om Fidesz vinner parlamentsvalet blir det Orbáns fjärde mandat i rad. Under de tolv år som partiet har varit vid makten har den konservativt nationalistiska politiken inneburit en nedmontering av demokratin.

Massmedier har tyglats för ett ensidigt regeringsvänligt budskap, rättsväsendets oberoende har nedmonterats och med hjälp av två tredjedelars majoritet i parlamentet har man kunnat driva igenom otaliga lagar för att befästa det auktoritära styret.

Parlamentsbyggnaden i Budapest
Bildtext Parlamentsbyggnaden i Budapest.
Bild: Mette Nordström / Yle

Ungerns framtid i Europa

På det internationella planet har Ungern gjort sig känd som den stora EU-skeptikern som bromsar processerna i Bryssel.

Också här har kriget i Ukraina ändrat den ungerska politiken, och landet har nu fogat sig i EU:s sanktionspolitik mot Ryssland.

Ett eventuellt oppositionstyre skulle innebära en helt ny betoning av EU:s betydelse för Ungern, lovar utmanarna.

– Det första vi kommer att göra är att ansluta oss till Europeiska åklagarmyndigheten, säger oppositionens Péter Márki-Zay när jag frågar honom vad det första steget blir ifall oppositionskoalitionen vinner.

Det är en EU-myndighet som ska väcka åtal ifall det sker brott mot ekonomiska intressen på unionens område, och Ungern hör till de fem länder som hittills inte har anslutit sig.

Om Viktor Orbán får en valseger med snäv marginal så måste han nog hålla tillbaka lite, främst av finansiella orsaker

― Tamás Lattman

– Det är ett nödvändigt och mycket viktigt steg som EU förväntar sig av en ny regering, menar Tamás Lattmann, som är biträdande professor vid högskolan Tomori Pál.

Men enligt honom skulle också ett fortsatt mandat för Fidesz betyda en mera moderat EU-politik, eftersom Ungern är beroende av EU-pengar.

– Om Viktor Orbán får en valseger med snäv marginal så måste han nog hålla tillbaka lite, främst av finansiella orsaker. Han måste samarbeta mera med EU-kommissionen, bedömer Lattmann.

Bild av Tamás Lattman, biträdande professor
Bildtext Tamás Lattmann tror på en förändrad ungersk EU-politik, oberoende av hur det går i valet.
Bild: Jeroen Mortier / Yle

Aktivisterna försöker sprida sitt budskap

Valretoriken är mycket hård, och beskyllningarna haglar från bägge hållen. Men oppositionen har svårt att få ut sitt budskap eftersom de inte får synlighet, förutom i Budapest där man har ett starkare fotfäste.

En grupp oppositionsaktivister i Ungern med pamfletter och tidningar som de ska dela ut
Bildtext Magdolna Erdélyi (andra fr v) tillsammans med andra aktivister på besök i Dömsöd.
Bild: Mette Nordström / Yle

Till deras metoder hör därför att låta trycka egna alster och distribuera dem i områden med Fidesz-anhängare.

– Vi anser att Ungerns statliga massmedier är partiska, vi säger inte att det här är den enda sanningen, vi vill bara sprida ytterligare information eftersom de statliga massmedierna är regeringens media, säger Magdolna Erdélyi.

Hon har tillsammans med sin familj och några andra aktivister tagit sig till orten Dömsöd, som ligger cirka 40 kilometer söder om huvudstaden.

Det är ett starkt Fidesz-fäste ute på landsorten, och många tackar därför nej till oppositionsmaterialet. Men vissa stannar ändå upp utanför en av mataffärerna för att diskutera med aktivisterna.

– De är hjärntvättade, säger en äldre kvinna om de ortsbor som sympatiserar med maktpartiet. Hon är själv besviken på makthavarna och säger att hon i den här omgivningen helst diskuterar samhälleliga frågor enbart i en liten grupp med grannar och vänner.

– Leve Fidesz, ropar en kvinna som går förbi.

I de flesta opinionsundersökningar är också Fidesz' koalition med kristdemokraterna i ledningen och den sannolika valsegraren. Men enligt många bedömare kan det bli svårt för dem att behålla sin två tredjedelars majoritet i det ungerska parlamentet.

Äldre kvinnor säljer produkter på ett torg i ungerska Dömsöd
Bildtext Torget i Dömsöd, en ort söder om Budapest som är ett starkt Fidesz-område.
Bild: Mette Nordström / Yle