Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Bedrövligt" spel av VPS i ligaåterkomsten – tappade ledningen sent mot AC Oulu, tränaren kritisk: "Får inte ske på den här nivån"

Uppdaterad 02.04.2022 20:35.
Programmet är inte längre tillgängligt
VPS kryssade mot AC Oulu i ligapremiären – se målen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

VPS grämer sig över en missad seger i premiären. Trots att det var AC Oulu som kontrollerade spelet. Vi har saker att lära oss, tycker Vasalagets tränare Jussi Nuorela.

Vasafotbollen är åter representerad i fotbollsligan, då VPS stigit tillbaka efter två år i division 1.

VPS förväntas få svettas för ett förnyat kontrakt. I Yle Sportens rankning inför säsongen hittas de svartvita på sista plats.

I premiärmatchen var man kraftigt tillbakapressade inledningsvis. Men då AC Oulu-backen Sandro Embalo fumlade rejält i eget straffområde kunde Steven Morrissey placera in 1–0 i den 24:e minuten.

Rätt oförtjänt, kunde VPS-lotsen Jussi Nuorela medge på presskonferensen efteråt.

– För många av våra spelare var det här en bra lärdom över vad som krävs för att spela i ligan. Särskilt under matchens först 20 minuter var det många som hade problem med tempot, tyckte tränaren.

Dubbla drömmål

I andra halvlek blev det dubbla praktmål. Gästernas Riku Selander kvitterade till 1–1 med ett kalasskott från 20 meter, men i nästa anfall återtog VPS ledningen efter att Aleksi Pahkasalo direktskjutit bollen i mål på Sebastian Strandvalls inlägg.

– Klart det var häftigt att få spela i ligan och att dessutom näta. Men vi gör en ganska bedrövlig match, konstaterade Pahkasalo för Ruutu efter sin ligadebut.

AC Oulu hade nämligen grepp också om den andra halvleken. På slutet lyckades man få in en kvittering, då argentinska strikern Michael Lopez nickade in 2–2.

– Jag är glad över att killarna vågade spela och höll känslorna i styr i 90 i minuter, kommenterade bortalagets coach Ricardo Duarte.

Nuorela kunde inte köpa sättet som hans lag missade segern på.

– Vi ledde med 2-1 mot slutet och då släpper vi in ett billigt mål. Det får bara inte ske på den här nivån. Där har vi saker att lära oss.

HIFK tappade allt på slutet

Helsingfors IFK inledde säsongen med att hälsa på i Seinäjoki, där fjolårets tränare Joaquin Gomez tagit över.

Med kvarten kvar såg det ljust ut för gästerna, då Pipe Saez gjorde 1–0 från straffpunkten. Men då SJK fick chansen från elva meter i 86:e minuten var det kvitterat genom Denis Oliinyk.

Rafal Wolsztynski firar mål.
Bildtext Rafal Wolsztynski avgjorde för SJK på stopptid.
Bild: All Over Press / Marko Tuominiemi

På stopptid kom nästa kalldusch för bortalaget. SJK hade två superchanser, och den ena av dem resulterade i Rafal Wolsztynskis 2–1-balja.

– Det som var bra var att jag såg hur spelarna verkligen ville vinna, också när vi inte hade bollen och hade det svårare, tyckte IFK-lotsen Pedro Henriques, som hade ansvaret när Bernardo Tavares saknades, enligt STT.

Resultat

Fotbollsligan:

HJK–Honka 1–0 (0–0)
Haka–Ilves 2–1 (2–1)
KuPS–Inter 2–1 (2–1)
SJK–HIFK 2–1 (0–0)
VPS–AC Oulu 2–2 (1–0)
IFK Mariehamn–FC Lahti 18.30

Nationella ligan:

Ilves–Honka 1–0 (1–0)
PK-35 Helsingfors–HPS 1–1 (0–1)
ONS–HJK 0–3 (0–1)
NJS–PK-35 Vanda 0–2 (0–0)

Videokälla: Ruutu

Diskussion om artikeln