Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sri Lanka i värsta ekonomiska svackan någonsin – slut på förnödenheter och pengar, demonstranter kräver presidentens avgång

En polis står med ryggen mot kameran, i bakgrunden demonstranter.
Bildtext Polisen i Sri Lanka har gripit en del demonstranter som protesterar mot presidentens och regeringens hantering av landets ekonomi.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Oppositionen i Sri Lanka uppmanar lankeserna att bryta mot det utegångsförbud som införts i landet och fortsätta protestera mot presidenten och hans regim. Demonstranterna kräver att presidentens avgång på grund av hur han skött ekonomin.

Önationen Sri Lanka har drabbats av den värsta ekonomiska krisen någonsin. Det råder akut brist på mat, bränsle och mediciner och landets ekonomi har också tagit stryk av den uteblivna turismen på grund av pandemin.

Den ekonomiska krisen har väckt ilska bland lankeserna. Många är missnöjda med president Gotabaya Rajapaksa och menar att han inte gör tillräckligt för att få landet på fötter igen.

Presidenten har försökt tygla demonstrationerna bland annat genom att utlysa utegångsförbud. Det här förbudet har ändå inte följts.

Människor håller i skyltar medan de demonstrerar. De har munskydd på sig.
Bildtext Många lankeser lever i misär. Regimens hantering av ekonomin har lett till brist på flera förnödenheter.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Begränsad tillgång till sociala medier

President Rajapaksa införde sent på fredagskvällen undantagstillstånd i landet. Det här efter att hundratals demonstranter försökte storma hans residens.

Utegångsförbudet i Sri Lanka började gälla på lördag kväll och gäller fram till måndag morgon.

Tiotals oppositionspolitiker har ändå brutit mot förbudet och tagit sig ut på gatorna för att protestera i huvudstaden Colombo under söndagen. Oppositionen uppmanar andra att göra samma sak.

Sri Lankas president Gotabaya Rajapaksa står vid ett talarpodium och pratar.
Bildtext Demonstrationerna mot president Rajapaksa har pågått i flera veckor.
Bild: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Presidenten försöker stoppa det här på alla sätt möjliga. Landets ledning har i delar av landet under söndagen begränsat tillgången till flera sociala medieplattformar – bland annat Facebook, Twitter, Youtube, Whatsapp.

De här plattformarna har använts som informationskanaler för demonstrationerna. Det är också på sociala medier som kritiken mot presidenten sprids.

"Var inte rädd för tårgasen. Mycket snart kommer de [regeringen] få slut på pengarna och möjligheten att fylla på lagren", stod det i ett inlägg på sociala medier som spred sig som en löpeld före plattformarna förbjöds.

Också under lördagen bröt hundratals lankeser mot undantagstillståndet – en del av dem greps av polis och militär. Militären har genom undantagstillståndet fått befogenheter att ensamt gripa personer.

Soldater i munskydd går förbi en nedbränd buss.
Bildtext Presidenten har gett landets militär utökade befogenheter att ingripa i våldsamheter.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Hur kan den ekonomiska krisen vara så svår?

Experter beskriver Sri Lankas skulder som massiva. Sri Lankas utlandsskulder är stora – och enbart i år har man förbundit sig till att betala tillbaka 7 miljarder dollar (cirka 6,3 miljarder euro) av den här skulden.

De ständigt minskande reservtillgångarna gör att det ekonomiska läget i landet är mycket svårt. Sri Lanka har svårt att betala för import och det har bidragit till brist på förnödenheter.

Människor tvingas stå i långa köer för att tanka sina bilar och det finns inte tillräckligt med bränsle för att hålla i gång kärnkraftverken. Utbredda elavbrott har blivit en del av vardagen för många lankeser – dagliga elavbrott som varar i över tio timmar drabbar många hushåll.

Människor som demonstrerar håller i skyltar.
Bildtext Frustrerade demonstranter håller upp skyltar så som "Dags för förändring" och "Låt oss få slut på Rajapaksaterrorn".
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Regeringen och presidenten beskylls för den ekonomiska krisen för att de misslyckats med att diversifiera exporten och förlitat sig för mycket på importen. Regimen får kritik för att man förlitat sig på de traditionella inkomstkällorna såsom te, kläder och turism.

Coronapandemin har slagit hårt mot landet. Regeringen räknar med att man gått miste om 14 miljarder dollar, vilket motsvarar drygt 12,6 miljarder euro.

Källor: AFP, AP, Reuters