Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Krista Pärmäkoski fortsätter sin karriär – Therese Johaugs beslut att lägga av spelade in: "Nu känns det mer realistiskt att ta guld"

Närbild på Krista Pärmäkoski.
Bildtext Krista Pärmäkoski siktar vidare mot VM 2023.
Bild: All Over Press

Krista Pärmäkoski hade redan bestämt sig för att 2022 skulle bli året hon avslutar sin karriär. Men nu meddelar skidåkaren att hon fortsätter sin jakt på ett stortävlingsguld. Att Therese Johaug klev åt sidan påverkade beslutet.

Det blev ingen start för Krista Pärmäkoski på tremilen i FM i Rovaniemi i dag. En febersläng satte stopp för medverkan i en tävling som annars med största säkerhet hade gett Pärmäkoski ännu en FM-medalj.

Men innan hon via sociala medier meddelade att dagens start uteblir hade hon för Yle kunnat bekräfta en mycket större nyhet för finländsk skidsport.

Pärmäkoski förlänger sin satsning på elitnivå.

– Jag har bestämt mig för att fortsätta. Tankarna har snurrat i mig länge, men beslutet har tagits under vintern, berättar Pärmäkoski för Yle i Rovaniemi.

"Var inte redo att lägga av"

Men något självklart val var det inte. Den 31 år gamla Pärmäkoski har hängt med i världstäten länge och gjorde nu en u-sväng som betydde att hon ändrade gamla planer.

– För tio år sedan tog jag beslutet att karriären tar slut 2022. Och när jag har bestämt något har jag tänkt att det ska jag hålla fast vid, berättar Pärmäkoski.

Två saker gjorde ändå att beslutet om en fortsättning till slut framstod som enkelt att ta.

För det första var den gångna säsongen en succé som gav en bra smak. Och för det andra meddelade norska grendominanten Therese Johaug tidigare att hon avslutar sin karriär.

– Nu känns det mer realistiskt att ta guld, säger Pärmäkoski som totalt har tolv medaljer från OS- och VM, men inget guld.

– Jag var ännu inte redo att lägga av. Jag är fortfarande hungrig. Målet för den här säsongen var att ta OS-guld och nu får jag en ny chans nästa säsong.

"Hoppas landslaget drar nytta"

VM i Planica 2023 blir nu följande stora mål för Pärmäkoski efter en vinter som bland annat gav henne ett OS-brons på 10 kilometer klassiskt.

– Om jag hade tagit beslutet efter förra säsongen hade det kunnat bli ett annat. Jag har varit klart piggare den här säsongen, det har varit roligt att träna och tävla, säger Pärmäkoski.

Yle Sportens expert Andrea Julin gläder sig åt Pärmäkoskis beslut och förstår tankesättet bakom det.

– Det är självklart att guldmedaljerna är lättare att få om Johaug är borta, säger Julin.

– Jag hoppas att landslaget drar nytta av det här, för unga åkare är det viktigt att det finns förebilder som Kerttu och Krista, konstaterar Julin.

Krista Pärmäkoski genast efter målgång.
Bildtext Synen av Krista Pärmäkoski som ger allt innan målgång får vi se också nästa säsong.
Bild: All Over Press

Krista Pärmäkoski har onekligen mycket att lära yngre åkare. Hon tog sina första världscuppoäng som 18-åring och var första gången med i en stortävling redan i VM i Liberec 2009. Redan två år senare i Oslo 2011 tog hon sin första VM-medalj.

– Jag har rest runt i världen i många år och varit mycket borta hemifrån. Men jag är en "hemmamänniska" och det är inte alltid enkelt att resa iväg. När man är i form är det alltid roligare att vara på resa än när man har tyngre perioder, säger Pärmäkoski.