Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Det kallas överlägsenhet – Kerttu Niskanen vann FM-guld med tre minuters marginal utan att ta ut sig: "Jag behövde inte ge allt"

Från 2022
Uppdaterad 03.04.2022 17:03.
Kerttu Niskanen sträcker upp både händerna i luften och jublar.
Bildtext Kerttu Niskanen hade en skön resa mot mållinjen och FM-guldet på 30 kilometer.
Bild: All Over Press

Kerttu Niskanen avslutade succésäsongen med dubbla FM-guld. I fredags vann hon en tajt sekundstrid mot Krista Pärmäkoski på 5 km, efter dagens seger på tremilen grämde hon sig över bristen på motstånd.

En timme innan tävlingsstart i Rovaniemi meddelade Krista Pärmäkoski att hon fått en febersläng och därför inte kunde delta på 30 kilometer klassiskt med intervallstart i FM i Rovaniemi.

Skidpubliken snuvades på en duell om guldet mellan Pärmäkoski och Kerttu Niskanen och fick i stället se en solouppvisning från den senare.

För Niskanen var överlägsen. Förkrossande överlägsen. Till slut skrevs segermarginalen till tvåan Johanna Matintalo till tre minuter, sju sekunder och fyra tiondelar.

– Jag behövde inte ge allt. Det kändes enkelt, sammanfattar Niskanen för Yle efter målgång och erkände att hon saknade sin konkurrent.

– Skidorna fungerade och med den här känslan hade det varit roligt att få gå en tätare kamp om guldet. Så hälsningar till Krista där hemma bara, eller var hon nu finns!

Rygg och armar krampade för tvåan

Tvåan Matintalo blev snabbt uppåkt av Niskanen och påmindes om att det finns en skillnad mellan den nationella eliten och en dam som håller internationell toppfart.

– Jag är inte nöjd med min åkning. Kerttu var i en klass för sig och inte ens på karriärens bästa dag hade jag rått på henne. Jag hade inget att svara på hennes fart i dag, säger Matintalo.

– Men ryggen krampade och armarna krampade, så jag är nöjd att jag lyckades kämpa mig till ett silver.

Två skidåkare genast efter målgång.
Bildtext Tävlingens trea Jasmi Joensuu tar emot silverdamen Johanna Matintalo.
Bild: All Over Press

Ytterligare en halv minut efter åkte Jasmi Joensuu in på bronsplats och tog hand om den tredje medaljen.

– Det betyder mycket, jag hade inte trott att jag skulle ta medalj men det började flyta på helt bra. Det kändes fint att åka fast det fanns tyngre perioder. Nu är känslan bra, jag hade kunnat vara tröttare, sammanfattar Joensuu för Yle.

– Mina skidor fungerade mycket bra, jag åkte med ett nytt par och chansade lite men valet var det rätta, säger Joensuu som under söndagen också säkrade sin totalseger i finska cupen.

"Mycket bättre kunde det inte ha gått"

Fortfarande återstår några långlopp och jippon för de finländska toppdamerna men kampen om pallplaceringar och medaljer är över för den här vintern.

Och att sammanfatta säsongen känns bättre med en FM-medalj kring halsen.

– Många kommer ihåg stavbrotten och fallen men när det gäller helheten har jag gått framåt mycket som skidåkare. Det är en lång bit kvar till världseliten men jag är på rätt väg, sammanfattar bronsdamen Jasmi Joensuu.

– Jag är mycket nöjd, många säsongers dröm blev uppfylld. Det har hänt mycket som jag kommer att minnas, mycket bättre kunde det inte ha gått, konstaterar FM-drottningen och dubbla OS-medaljören Kerttu Niskanen.

FM, damer 30 km klassiskt:

1) Kerttu Niskanen Vieremän Koitto 1.24.40,1
2) Johanna Matintalo Pöytyän Urheilijat +3.07,4
3) Jasmi Joensuu Vantaan Hiihtoseura +3.34,3
4) Katri Lylynperä Vuokatti Ski Team Kainuu +4.40,9
5) Anni Kainulainen Vantaan Hiihtoseura +5.55,5
6) Jasmin Kähärä Vuokatti Ski Team Kainuu +6.12,1
7) Emmi Lämsä Visa Ski Team Kemi +6.36,0
8) Amanda Saari Tampereen Pyrintö +6.51,3

IF Minkens Julia Häger slutade 11:a.

Diskussion om artikeln