Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Samlingspartiet och svenska Moderaterna samarbetar kring Nato – Finland och Sverige ska ansöka om medlemskap samtidigt

En leende man i närbild med blåa glasögonbågar och blå kostym.
Bildtext Petteri Orpo: Finland och Sverige ska gå hand i hand i Natofrågan.
Bild: Sakari Piippo / Yle

Samlingspartiet har tillsammans med sitt svenska systerparti Moderaterna grundat en arbetsgrupp för att samarbeta kring Natofrågan. Strävan är att Finland och Sverige ansöker om medlemskap i juni.

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo säger i ett pressmeddelande att Finland och Sverige bör gå tillsammans in i Nato och att ansökningar ska vara klara att lämnas in för Natotoppmötet i Madrid i juni.

Orpo säger att han samarbetar intensivt med Moderaternas ordförande Ulf Kristersson.

– Vi ville grunda en arbetsgupp som främjar Natoprocesserna i Finlands och Sveriges riksdagar, så att våra länder avancerar tillsammans mot ett Natomedlemskap, säger Orpo.

Möte redan nästa vecka

Arbetsgruppen möts för första gången i Stockholm den 6 april. I mötet deltar också norska Høyres ordförande Erna Solberg och Dansk Folkepartis ordförande Søren Pape Poulsen.

– Vårt mål är att Finland och Sverige ansöker om Natomedlemskap så snabbt som möjligt - helst redan i samband med toppmötet i Madrid i slutet av juni. Allt fler finländare hoppas på en rask och målmedveten Natoprocess, påpekar Orpo.

Han betonar att Finland fattar sina säkerhetspolitiska beslut självständigt men att det finns mycket att vinna på en gemensam väg med Sverige.

– Och det är så klart självklart att vi tillsammans med Sverige är en intressant kumpan för Nato.

All vår rapportering kring det som på ett eller annat sätt tangerar Nato hittar du här.