Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Flashmob för Ukraina berörde publiken i Vasa

Från 2022
Uppdaterad 03.04.2022 20:23.
Flashmob i Vasa till stöd för Ukraina - Spela upp på Arenan

Många rördes till tårar då en flashmob till stöd för Ukraina framfördes i Vasa vid lunchtid på söndagen. Cirka 300 personer hade samlats i Rewell Center för att delta i evenemanget "Visa att du bryr dig".

Inte bara nyanlända ukrainare rördes till tårar då Wasa Sinfonietta med förstärkning överraskade med att spela Ukrainas nationalsång i en flashmob. Flera i publiken sjöng med och efteråt skallade ett spontant Slava Ukraini (ungefär: Ära till Ukraina) i köpcentret.

Ungefär 60 musiker deltog och Wasa Sinfonietta fick förstärkning från Vasa stadsorkester, Korsholms kammarorkester, Psallitekören, Canticum Maris, VYK Vaasan Ylioppilaskuoro och Vaasa Brass.

Tusentals ukrainare i Österbotten

Både finländare och ukrainare hade samlats för att visa sitt stöd för Ukraina och hälsa nyanlända ukrainare välkomna till Finland.

Mer än 2 000 ukrainare har kommit till Österbotten sedan kriget började. Privatpersoner runt om i regionen har organiserat sig för att ta emot dem, samla in förnödenheter och hjälpa dem att komma till rätta. Många ukrainare har kommit till Jakobstad, Nykarleby, Vörå, Vasa och Kristinestadstrakten.

Tillsammans för Ukraina i Vörånejden

Arrangörer för dagens tillställning var Vörånejdens grupp som kallar sig Tillsammans för Ukraina. Två av drivkrafterna i gruppen, Katarina Heikius och Olena Galchenko, berättar att de redan har skickat två bussar och två lastbilar med förnödenheter till Ukraina. På returen har de haft med sig människor som har flytt undan kriget.

I Vörå har de vänskapscafé som är öppet mellan 15.30-18 varje dag. Dit kan ukrainare och vem som önskar komma och dricka en kopp kaffe och samtala. Man kan också lämna gåvor, förnödenheter som ska skickas till Ukraina eller gåvor med tanke på de ukrainare som nyss har kommit. Många kommer i de kläder de går och står i.

På gruppens Facebooksida, Vörånejden - Tillsammans för Ukraina, finns mera information om vilka förnödenheter som behövs.

Unga sångbegåvningar avslutade tillställningen

Som avslutning på dagens tillställning sjöng 11-åriga Saga Wester från Oravais One moment in time. Inspirerad av det klev då en ung ukrainsk flicka upp på scen och sjöng spontant en känslosam sång från Ukraina.

Finns det en vilja finns det en väg och tillsammans gör vi skillnad.

Katarina Heikius

Många frivilliga har bidragit till evenemanget med färgpennor och papper, bullar till kaffet som Wasa Teaters kaffedamer bjöd på. Ett par bussbolag ställde upp med gratis skjuts från Jakobstad och Vörå.