Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HUS: Patientsäkerheten och akutvården börjar bli hotad

Från 2022
Uppdaterad 03.04.2022 16:15.
En kirurg i musnkydd håller i ett verktyg och tittar ner.
Bildtext HUS: Vård som är nödvändig för att trygga patientens hälsa och liv, måste säkerställas.
Bild: Alamy/All Over Press

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt varnar för att vårdarstrejken börjar påverka vården negativt. Vänsterförbundets Li Andersson: Strejkrätten får inte hotas.

HUS säger i ett pressmeddelande att söndagens förhandlingar med vårdarfacken om resurseringen för skyddsarbete har varit svåra. Åsikterna går i sär vad gäller de medicinska grunderna för skyddsarbete och antalet vårdare som fackförbunden tillåter arbeta trots strejken.

– Vi har klarat veckoslutet med nöd och näppe. Men om de pågående förhandlingarna inte når resultat ser nästa vecka mycket svår ut, säger den administrativa överläkaren Veli-Matti Ulander.

Enligt honom är läget för hjärt- och cancerkirurgin särskilt utmanande.

Ulander säger att den mängd vårdare som facken gått med på att får göra skyddsarbete är otillräcklig och omänsklig.

– Vårdarfackens syn på behovet av arbetskraft skiljer sig markant från den medicinska expertisens syn. Vår utgångspunkt är att all vård som är kritisk och nödvändig för att trygga patientens liv och hälsa, och som förhindrar invaliditet, måste tryggas.

I går rapporterade finska Yle att canceravdelningar har tvingats stänga. Bland annat i Uleåborg har all cancervård och canceroperationer ställts in. I Tammerfors har en canceravdelning stängt och en annan går för halv maskin.

Li Andersson varnar arbetsgivarsidan för att hota strejkrätten

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson påminner om att arbetsgivarna inom den offentliga vården har en stor palett åtgärder som de kan vidta för att trygga tillgången på personal under strejken.

– Det är nu arbetsgivarnas sak att garantera patientsäkerheten i stället för att försöka begränsa arbetstagarnas grundrättigheter.

Strejkrätten är en av grundrättigheterna i de finländska rättssamhället och Vänsterförbundet stöder arbetstagarnas rätt att tillgripa stridsåtgärder.

Andersson betonar ändå att patientsäkerheten måste garanteras i alla omständigheter.

– Nu verkar som att arbetsgivarna och vårdarna ger vitt skilda uppgifter om hur vården fungerar på avdelningarna under strejken.