Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bärodlaren Anders Lång vet att vara varsam med säsongsarbetare som upplevt krig

Från 2022
Uppdaterad 05.04.2022 12:12.
Odlare hoppas ukrainare vill plocka bär - Spela upp på Arenan

Det är inte så där bara att vara chef åt människor som kommer från ett land i krig. Företagaren Anders Lång vet att han måste vara uppmärksam och lyhörd då han anställer ukrainska säsongsarbetare.

Ännu ligger jordgubbsplantorna skyddade av dukar under snötäcket men snart kommer Anders Lång i Pörtom att behöva utländsk arbetskraft. De omkring 200 personerna han anställer för säsongen kommer oftast från Ukraina. Lång är optimistisk. Folk vill jobba. Men byråkratin kan sätta käppar i hjulet.

– Inte kan man säga att situationen är helt bra men det finns nog möjligheter. De arbetare som vi har haft här förut kommer gärna igen. Och jag tror att 70 procent av dem kommer att återvända. Många av säsongsarbetarna har varit kvinnor och nu kan det vara mycket värre med den manliga arbetskraften. För de är ju nog berörda av kriget. Endera är de ute vid fronten eller hemvärnet, eller bakom linjerna helt enkelt så de kommer inte ut på samma vis, säger Lång.

Anders Lång påtar i den stenskarpa jorden.
Bildtext Anders Lång påtar i den stenhårda jorden.
Bild: Kati Enkvist / Yle

Lång odlar jordgubbar och hallon på omkring 50 hektar i Pörtom, Närpes. Rysslands anfallskrig i Ukraina har orsakat oro bland Lång och kollegorna. Bara för några veckor sedan var Lång rädd för att han skulle bli utan arbetskraft.

Nu ser läget ljusare ut. I teorin.

– Det finns ju många ukrainare i Österbotten nu, och de vill gärna jobba. Frågan är om alla dokument hinner bli i ordning i tid.

Situationen diskuteras i gemensamma grupper på nätet och oron över hur det tillfälliga skydd ukrainarna får, ska fungera i praktiken, är stor

– Ja, i praktiken ska de ju få jobba genast som de får uppehållstillstånd. Men vi vet ju att det är fullt upp överallt. Så hur snabbt dokumentationen sker påverkar direkt oss.

Anders Lång sitter i sitt kontor framför en vägg.
Bildtext Anders Lång är optimistisk och tror att säsongsarbetare är på väg.
Bild: Kati Enkvist / Yle

"Ett land i spillror"

Lång vet att många ukrainare gärna kommer tillbaka för att jobba på bärodlingen och speciellt nu när landet är i krig. Det kan till och med finnas ett större intresse än tidigare.

– Landet är sönderkört och ingenting fungerar som förr. De flesta arbetsplatserna är stängda så de har ju ingen utkomst. Arbete kan vara bra terapi.

Vad behöver du tänka på som arbetsgivare?

– De har säkert svårt att komma tillbaka till en vanlig vardag. Man måste vara uppmärksam och känna efter hur de mår. Vara vaken helt enkelt.

Bärodlaren Anders Lång vet att vara varsam med säsongsarbetare som upplevt krig

4:39