Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

De ryska styrkorna drar sig tillbaka från Butja – lämnar bakom sig kroppar, brända bilar och förstörda hus

Från 2022
Uppdaterad 04.04.2022 15:54.
Döda kroppar på människor i civila kläder ligger på gatorna i Butja utanför huvudstaden Kiev som de ryska trupperna retirerat från.
Bild: Lehtikuva

Ukrainska utrikesministeriet anklagar Ryssland för avrättningar av civila i staden Butja. Bilderna i artikeln kan uppröra.

Döda kroppar ligger utspridda på en tyst gata i staden Butja som är belägen ett tjugotal kilometer från huvudstaden Kiev. Nyhetsbyrån AFP:s reportrar som besökt staden, berättar att de tjugo kroppar de sett burit civila kläder. En del av kropparna stirrar tomt mot den ukrainska himlen, andra ligger med ansiktet mot marken.

Tre av kropparna är intrasslade i cyklar, medan andra ligger på marken bredvid sönderskjutna bilar. En persons händer är bundna bakom ryggen och på marken intill hittas personens ukrainska pass vidöppet.

De ryska truppernas snabba reträtt från områden runt den ukrainska huvudstaden Kiev avslöjar hela tiden mera grymheter. Människorna som ligger på gatorna har blivit skjutna i bakhuvudet, berättar Butjas borgmästare Anatolij Fedoruk för AFP.

280 personer har blivit begravda i massgravar, enligt borgmästaren. Hela familjer har också blivit ihjälskjutna i sina bilar.

Ruumiita Butšan kadulla.
Bildtext Ukraina anklagar ryska trupperna för massakrer i Butja.
Bild: Ronaldo Schemidt / AFP

Nyhetsbyrån Reuters reportrar rapporterar om en öppen massgrav. Enligt dem fanns det också flera förstörda ryska pansarvagnar på gatorna.

Före Rysslands attack var Butja en sömnig liten stad i Kievs förortsområde. Staden omringas av tallskogar som räcker sig ända till Belarus gränser. De häftiga striderna som förts i Butja, och närliggande staden Irpin i en månads tid, hindrade de ryska trupperna från att omringa Kiev.

Från redaktionen: Därför publicerar vi bilderna från Butja

Endast McDonald's står oskadd

Striderna har förstört stora delar av staden, berättar AFP:s reportrar. Explosioner har lämnat byggnader med stora gapande hål och butiker, caféer och hem har blivit nedbrända och förstörda. Endast snabbmatsrestaurangen McDonald's verkar stå orörd.

Reportrarna möts av döda kroppar runt om i staden, men på en gata verkar våldet ha varit mer systematiskt. Omkring tjugo lik ligger antingen på trottoaren eller intill den, alla inom en sträcka på ett par hundra meter.

Vissa är i grupper, men andra har dött ensamma, som mannen som har fallit med sin cykel.

Vy från Butja i Ukraina där en äldre man fallit omkull med sin cykel och ligger död på gatan.
Bildtext Människorna som ligger på gatorna har blivit skjutna i bakhuvudet, säger Butjas borgmästare Anatolij Fedoruk.
Bild: Lehtikuva / AFP

Grymheterna har blivit en del av invånarnas vardag. De går förbi liken utan att titta ner.

"Om det blir fred är allt bra"

Liken har redan legat på gatorna en tid. De ukrainska trupperna återtog nyligen kontrollen över Butja och påbörjade hjälptransporterna på lördagen.

De civila som fortfarande är kvar i staden har fått mat och läkemedel av soldaterna. Invånarna är rädda och i chock, berättar hjälpoperationens företrädare för AFP.

Tuhoutunut asuinkerrostalo.
Bildtext På många av stadens hus syns spår av striderna.
Bild: Ronaldo Schemidt / AFP

Största delen av de civila som blivit kvar i staden är gamla. I matkön står en grupp äldre personer och äter borsjtjsoppa och gryta. De ryska trupperna bröt sig in i lägenheter och stal tillbehör, berättar de till AFP. Soldaterna hade frågat en av de gamla kvinnorna ifall hon hade vapen.

På tisdag hade de civila som blivit kvar i staden räknat att de 70 beväpnade ryska fordonen lämnat Butja och åkt bortåt från Kiev. Artilleribeskjutningen upphörde på torsdagen.

– Om det blir fred är allt bra, säger den 82 åriga Nadia Protopopova.

Tre älde kvinnor och en äldre man på kryckor står och gråter framför en byggnad. I bakgrunden skymtar en ukrainsk flagga.
Bildtext Kvinnor gråter på gatan utanför sitt hem i lördags.
Bild: Ronaldo Schemidt / AFP

Ukrainska utrikesministeriet: Civila har avrättats godtyckligt

Ukrainska utrikesministeriet anklagar Ryska trupperna för att ha avrättat civila i Butja.

– Lokala civila har avrättats godtyckligt. En del har händerna fastbundna bakom ryggen. Kroppar är utspridda runt om i staden, säger försvarsministeriet på sitt Twitterkonto.

I tweeten beskriver försvarsministeriet läget i Butja som den nya Serbrenicamassakern. Under Bosnienkriget på 1990-talet dödades 7 000 muslimska män och pojkar, i det som kallas för det massmordet i Srebrenica.

Ukrainalainen sotilas kävelee kadulla tuhojen keskellä.
Bildtext En ukrainsk soldat går på Butjas förstörda gator på lördagen.
Bild: Mykhaylo Palinchak / SOPA Images

Bland annat Storbritanniens utrikesminister Liz Truss har kommenterat det skedda.

– Jag är chockerad över grymheterna i Butja och i andra Ukrainska byar. Rapporterna om att de ryska trupperna har riktat sig mot civila är avskyvärda. Storbritannien deltar i insamlingen av bevismaterial och stöder den internationella brottsmålsdomstolen i krigsbrottsundersökningen, skriver Truss på Twitter.

Artikel uppdaterad 3.4 kl. 19:20 med fler bilder från Butja.