Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En triumferande Viktor Orbán kammar hem storseger i parlamentsvalet: "Vi är framtiden i Europa", deklarerar han

Uppdaterad 04.04.2022 06:01.
En man höjer sin högra arm i en segergest.
Bildtext Enligt Orbán var valsegern så stor att den syns till månen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ungerns styrande parti Fidesz tog en fjärde storseger i rad. Partiet utmanövrerade samtidigt den opposition som hade förenat sina krafter inför parlamentsvalet, för att uppnå ett maktskifte.

BUDAPEST Det var strax efter midnatt finsk tid som den ungerska premiärministern deklarerade att koalitionen med hans Fidesz-parti och kristdemokraterna hade segrat.

– Vi vann en så stor seger att man kan se den från månen, och man kan säkert se den från Bryssel, sa de EU-skeptiske Orbán inför jublande anhängare vid valvakan i Budapest. Han fortsatte med att konstatera att hela världen har sett att kristet konservativ och patriotisk politik har vunnit.

En man och en kvinna står på en scen - i publiken höjer folk sina mobiltelefoner. I bakgrunden på scenen några män.
Bildtext Många hade förväntat sig att striden mellan Fidesz och oppositionen skulle ha varit hårdare.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

– Vi säger till Europa att det här inte är förfluten tid, det här är framtiden, sa Orbán som har har haft premiärministerposten utan avbrott i Ungern ända sedan år 2010.

Tolv år vid makten hade redan gjort honom till en av EU:s långvarigaste ledare, och nu blir det ytterligare fyra år till.

Med 98 procent av rösterna räknade hade Orbáns Fidesz fått drygt 53 procent av rösterna mot oppositionens 35 procent.

Det här betyder att Fidesz skulle få 135 av parlamentsplatserna, medan oppositionen skulle få 56 platser.

Valdeltagandet var 69 procent, vilket är nära rekordet för fyra år sedan.

Oppositionen medgav förlusten, men ifrågasätter systemet

Vid oppositionsalliansens valvaka vid ishallen i huvudstaden var stämningen lam redan tidigt på kvällen.

– Vi trodde aldrig att det här skulle vara resultatet. Men vi visste på förhand att det skulle bli en extremt ojämn kamp sa frontfiguren och premiärministerkandidaten Péter Márki-Zay när också han efter midnatt intog scenen.

Enligt Márki-Zay ifrågasätter man inte att Fidesz vann valet, men man fortsätter att ifrågasätta om valet var demokratiskt och fritt.

Folk står i rad vid ett podium. I bakgrunden flaggor.
Bildtext Oppositionsalliansen trodde på ett jämnare resultat inför valet.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det var sex partier med mycket olika ideologiska inriktningar som hade förenat sina krafter för att tvinga fram ett regimskifte. På förhand ansågs det här valet vara det första under Orbáns tid där oppositionen utgjorde ett reellt hot mot makthavarna.

Även om en seger för oppositionen inte verkade trolig, så hade man som delmål att kunna bryta den kvalificerade majoritet som det styrande partiet har i parlamentet.

Också det målet gick om intet.

Vägen till ett ännu mer autoritärt styre?

Det var efter att Fidesz år 2010 vann över två tredjedelar av parlamentsplatserna som man inledde ett arbete med att ändra Ungerns institutioner och skriva om grundlagen.

Parlamentets 386 ledamöter minskades till 199 ledamöter, och valdistrikten splittrades så att oppositionens chanser till valframgång minskade.

Valsystemet är en blandning av dels enmansvalkretsar som utser 106 av parlamentsledamöterna, och av landsomfattande valdistrikt med proportionellt representation som utser de resterande 93 ledamöterna

Det är med hjälp av två tredjedelars majoritet som Orbán och Fidesz har genomfört omfattande lagändringar, och byggt upp strukturella hinder för en pluralistisk politik. Ett arbete som de nu har mandat att fortsätta med.

Bistra ekonomiska utsikter

När valfesten är över är det ändå kärva realiteter som väntar.

Ungerns stora utmaning finns inom energisektorn, eftersom landet är starkt beroende av Rysslands olja, naturgas och kärnenergi.

Det hotar att isolera Ungern också inom EU, eftersom tidigare vapenbröder som Polen och Tjeckien nu tar avstånd från Ungerns försiktiga inställning till det krigförande Ryssland.

Den ungerska ekonomin går på sparlåga, samtidigt som inflationen är den högsta på femton år.

EU har å sin sida vägrat betala ut pengar till Ungern från återhämtningsfonden efter coronapandemin, på grund av just bristerna i den ungerska demokratin.