Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Orbán sitter tryggt kvar och tudelningen bara djupnar i Ungern

Viktor Orban.
Bildtext Viktor Orbán fortsätter leda Ungern efter söndagens parlamentsval.
Bild: Attila Kisbenedek / AFP

Viktor Orbán fick en förkrossande seger i parlamentsvalet. Det kommer att ytterligare fördjupa den polarisering som råder i Ungern, skriver Svenska Yles Europakorrespondent Mette Nordström.

Det är besöket i en by på landsorten som blir en ögonöppnare för mig.

Då hade jag varit med om en av oppositionens valtillställningar i ett medelklasskvarter i Budapests utkanter. Medelklassmänniskor som lyssnade till den konservativa premiärministerkandidaten av modernt snitt, Péter Márki-Zay.

Det var västsinnade anhängare som med både pondus och frustration i rösten sa att Ungern måste välja EU framför Ryssland. En släng till premiärminister Viktor Orbáns ryssvänlighet.

Kontrasten var den lilla orten som ligger en timmes bilfärd söder om Budapest, och är ett av Orbáns och Fideszpartiets starkaste fästen i den regionen.

Levnadsstandarden är påtagligt sämre, och det är som att kastas årtionden tillbaka i tiden jämfört med huvudstadens bistrokvarter.

Milsdjup politisk polarisering

Det är här i byn som den statliga TV:ns dominerande och ensidiga propaganda förvandlas till sanning.

Och det är här som det går upp för mig varför premiärministern i februari meddelade att man på grund av den skenande inflationen sätter pristak för basförnödenheter som bland annat socker, mjölk, kyckling och mjöl. I slutet av förra året infördes pristak på bensin.

Och varför det kan vara avgörande när det är valtider, då makten för första gången utmanas på allvar av en förenad oppositionsallians.

Men tudelningen i Ungern handlar inte bara om skillnader i levnadsstandard.

Den politiska polariseringen verkar ha blivit milsdjup, och valtalen är så hätska att jag måste fråga folk jag möter i huvudstaden om en del av beskyllningarna bara är överdrivna och makabra skämt?

Har man faktiskt sagt att oppositionen vill tillåta könsoperationer på dagisbarn? Tror någon på det?

Det är inget skämt, men det finns mycket ironi och svart humor i omlopp. Man visar mig bilder av Orbáns lilla stol, som han sägs stå på under improviserade valtal för att verka längre. En garanterad internetmem i dagens somevärld.

"Valet är fritt men inte rättvist"

Att ändra på vallagar och valdistrikt, och att tygla media och rättsväsende har varit Orbáns sätt att hållas vid makten.

Valet är fritt men inte rättvist. Så har det låtit i valobservatörernas rapporter ända sedan 2014, men ingenting har förändrats.

I år hade Organisationen för säkerhet och samarbete OSSE sänt en fullskalig delegation till det ungerska parlamentsvalet, en ovanlig mission i ett EU-land.

Håll utkik efter deras slutrapport, den kommer inte att vara rolig läsning.