Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vårdfack: Olagligt att skjuta fram strejken om inte medlingen fortsätter

Uppdaterad 04.04.2022 10:53.
Människor går på rad förbi byggnader och demonstrerar.
Bildtext Vårdare demonstrerade på fredagen i samband med att en strejk inleddes i flera sjukvårdsdistrikt.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

En vårdstrejk började på fredagen, men regeringen beslöt att skjuta upp en ännu mer omfattande vårdstrejk till den 15 april. Vårdfacken Tehy och Super kräver att man fortsätter förhandla.

En strejk inom vårdbranschen inleddes fredagen den första april i sex sjukvårdsdistrikt. Samtidigt skulle vårdfacken ha inlett en ännu mer omfattande strejk om inte arbetsminister Tuula Haatainen (SDP) fattat beslut om att skjuta upp den med två veckor, enligt ett förslag av riksförlikningsmannen Vuokko Piekkala.

Enligt vårdfacken var det olagligt att flytta strejken framåt om medlingen inte fortsätter. Facken skriver att strejker, enligt lagen om arbetstvister, kan flyttas framåt endast för att ge tilläggstid för medling.

En kirurg i musnkydd håller i ett verktyg och tittar ner.

HUS: Patientsäkerheten och akutvården börjar bli hotad

Li Andersson: Arbetsgivarna ska inte skylla ifrån sig.

Vårdfacken Tehy och Super kräver att Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT återgår till medlingsbordet och fortsätter förhandla.

"Efter tisdagen har det inte pågått några förhandlingar. Riksförlikningsmannen har inte skickat någon inbjudan till förhandlingsbordet. Tystnaden från Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna är öronbedövande. Om situationen verkligen är så allvarlig som arbetsgivarna signalerar i offentligheten, och det finns ett behov att begränsa vårdarnas grundläggande rättigheter med patientsäkerhetslagen, så är det skäl att förhandla", säger Tehys ordförande Millariikka Rytkönen i ett pressmeddelande.

Enligt Silja Paavola, ordförande för Super, har man inskränkt vårdarnas rättsskydd.

Riksförlikningsmannen presenterade ett medlingsbud den 29 mars som vårdfacken Tehy och Super förkastade.

Den 15 april planerar vårdfacken att inleda den mer omfattande strejken som gäller 40 000 vårdare i tretton sjukvårdsdistrikt.

Diskussion om artikeln