Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VAR-dramatik när Juventus förlorade mot Inter och tappade terräng i Scudetto-jakten – Massimiliano Allegri säger att slaget är förlorat: "Nu gäller det att säkra fjärdeplatsen"

Het stämning på Juventus Stadium.
Bildtext Het stämning på Juventus Stadium.
Bild: IMAGO/Gribaudi/ImagePhoto/ All Over Press

Inter besegrade Juventus på bortaplan i den klassiska matchen Derby d'Italia och stärkte sina aktier i titelracet. För Juventus del är kampen avsågad, åtminstone om man får tro chefstränaren Massimiliano Allegri.

Med 7–8 matcher kvar att spela toppar AC Milan Serie A med 66 poäng, före tvåan Napoli på lika många poäng samt trean Inter som ligger på 63 poäng. Juventus förlorade på söndagskvällen mot Inter och tappade rejält med terräng i kampen om Scudetton, det italienska mästerskapet.

Åtminstone ansåg Turinklubbens chefstränare Massimiliano Allegri att slaget om mästerskapet för Juventus del var över.

– Jag är ledsen över matchen. Vi spelade bra, det var en högklassig match och ett fint skyltfönster för italiensk fotboll. Vi attackerade och försökte hela tiden slå oss igenom.

– En seger hade fört oss närmare ledarna men i år gick det så här. Vi inledde säsongen svagt och nu gäller det att säkra fjärdeplatsen: Roma flåsar på i nacken, säger Allegri på klubbens webbplats.

Matchstatistiken styrker Allegris uttalande om att Juventus spelade aktivt: laget vann skotten med hela 22–5, skotten mot mål med 5–1 och hade en bollkontroll på 54 % mot Inters 46 %. Hörnorna, som brukar vara talande för i vilken ända av planen spelet förs, var 8–1 i Juventus favör.

Men i den viktigaste – ja kanske enda relevanta – statistiken var Inter bättre: målen.

Matchens enda mål kom på straff i den 45:e minuten, och där var det inte precis någon brist på dramatik.

Straff? Nej, två straffar

Efter att ha konsulterat VAR dömde Domaren Massimiliano Irrati en straff åt Inter – Álvaro Morata hade fällt Denzel Dumfries alldeles i straffområdets utkant.

Inters straffspecialist Hakan Calhanoglu ställde sig bakom bollen och sköt ett skott som Juventus-målvakten Wojciech Szczesny räddade. På något sätt lyckades Juventusspelarna i den efterföljande situationen schabbla in bollen i eget mål men Irrati dömde att straffen skulle skjutas på nytt.

Ett beslut som ingetdera laget verkade riktigt nöjt med: Inter ville att målet skulle godkännas, Juventus att målet inte skulle godkännas.

Men ny straff blev det, uppenbarligen på grund av att Juventus mittback Matthijs de Ligt rusat in på straffområdet innan Calhanoglu hunnit avfyra sitt skott. Den här gången missade turken inte och 1–0 var ett faktum.

Trots att Juventus jagade på med bland annat ett fenomenalt försök av Denis Zakaria, fick den 36-faldiga mästarklubben ingen utdelning. Och nu är differensen upp till ledande AC Milan sju poäng. Allt är med andra ord möjligt i och med att Juventus fortfarande har 21 poäng att kämpa för. Men enligt Allegris matematik är loppet kört.

– Vi måste inleda nästa säsong så bra som möjligt för att igen vinna Scudetton. Vi har gått framåt även om det fortfarande finns utrymme för förbättring, och det är det vi måste arbeta på inför nästa säsong. Under tiden fokuserar vi på den pågående säsongen och på att säkra en plats i Champions League.

För Inters vidkommande var segern välkommen, och med snudd på historisk. De regerande mästarna har häng på toppduon och lyckades åtminstone tillfälligt skaka av sig Juventus. Dessutom var det första gången på nästan tio år som Inter lyckades besegra Juventus i Turin.

– Det här var ett stort steg framåt. Vi hör till kopplet av lag som jagar (tätduon) och vi vill hålla jämna steg med Milan och Napoli. På sistone har vi tappat poäng och nu gäller det att ta igen för det.

– Vägen är lång, det här var bara första steget som tog oss närmare Napoli och Milan, säger Inters chefstränare Simone Inzaghi på klubbens webbplats.

Matchens höjdpunkter kan ses via denna länk.

Serie A, topp-8 av 20 lag

 1. AC Milan, 30 matcher, 66 poäng

 2. Napoli, 31 matcher, 66 poäng

 3. Inter, 30 matcher, 63 poäng

 4. Juventus, 31 matcher, 59 poäng

 5. Roma, 31 matcher, 54 poäng

 6. Lazio, 31 matcher, 52 poäng

 7. Atalanta, 30 matcher, 51 poäng

 8. Fiorentina, 30 matcher, 50 poäng

I Premier League vanns söndagens två matcher av London-klubbar. Tottenham besegrade Newcastle med 5–1 medan West Ham slog Everton med 2–1. Tack vare segern steg Tottenham till tabellfyra, men laget har spelat två matcher mera än femman Arsenal.

West Ham steg för sin del till sexa.

Premier League, topp-8 av 20 lag

 1. Manchester City, 30 matcher, 73 poäng

 2. Liverpool, 30 matcher, 72 poäng

 3. Chelsea, 29 matcher, 59 poäng

 4. Tottenham, 30 matcher, 54 poäng

 5. Arsenal, 28 matcher, 54 poäng

 6. West Ham, 31 matcher, 54 poäng

 7. Manchester United, 30 matcher, 51 poäng

 8. Wolverhampton, 31 matcher, 49 poäng

Diskussion om artikeln