Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Päivi Nerg blir livskraftschef vid intresseorganisationen MTK – slutar vid Finansministeriet

Från 2022
Närbild på Päivi Nerg.
Bildtext Päivi Nerg har varit projektchef för vårdreformen och kanslichef vid Inrikesministeriet under flyktingkrisen.
Bild: Katriina Laine \ Yle

Päivi Nerg koordinerade Finlands asylpolitik under flyktingkrisen och var projektchef för den förra regeringens vårdreform. Hennes utnämning till chef för Finansministeriet blockerades efter en politisk tvist.

Päivi Nerg har utnämnts till livskraftschef vid Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK. Nerg är magister inom agrikultur- och forstvetenskap och går över till MTK från Finansministeriet där hon för närvarande arbetar som förvaltningspolitisk understatssekreterare.

"Jag återvänder till mina rötter", säger Nerg i ett pressmeddelande.

Nerg kommer att koordinera organisationens lobbning och annan intressebevakning om frågor som berör landsbygdspolitik, näringslivspolitik och egendomsskydd.

Flyktingkris och vårdreform

Nerg har haft flera synliga tjänstemannajobb under sin karriär. Hon hade en framträdande roll bland annat under flyktingkrisen.

2009–2012 arbetade Nerg som förvaltnings- och utvecklingsdirektör vid Finansministeriet.

2012–2017 var hon kanslichef vid Inrikesministeriet, alltså den ledande tjänstemannen vid ministeriet som ansvarade för mottagningen av asylsökande under den så kallade flyktingkrisen år 2015.

Sedan återvände Nerg till Finansministeriet och blev projektchef för vårdreformen under Juha Sipiläs (C) regering.

Päivi Nerg var Centerns kandidat år 2020 då Finansministeriet skulle utse en kanslichef, alltså en efterträdare för Martti Hetemäki. Det anses vara en av de mest inflytelserika posterna inom hela statsförvaltningen. Utnämningen blockerades ändå av övriga regeringspartier.