Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Väst förbereder nya sanktioner efter massakern i Butja – man talar till och med om att strypa den ryska gasen

Från 2022
Uppdaterad 04.04.2022 14:45.
Ukrainalainen sotilas kävelee kadulla tuhojen keskellä.
Bildtext Bilderna av förödelsen i Butja har chockat folk
Bild: Mykhaylo Palinchak / SOPA Images

Den ryska massakern i den ukrainska orten Butja, en förort till huvudstaden Kiev, har väckt global indignation och ännu större avsky för kriget som Ryssland för mot Ukraina. Nu ökar kraven på utredningar om krigsbrott och nya sanktioner.

Det ukrainska försvarsministeriet jämför situationen i Butja med Srebrenicamassakern under Bosnienkriget på 1990-talet.

FN:s generalsekreterare uttryckte sin chock över bilderna från Butja på Twitter och uppger att det är av yttersta vikt att en oberoende utredning leder till ett effektivt ansvarstagande.

Tyskland meddelade redan i går att väst förbereder ytterligare sanktioner mot Ryssland som ett direkt resultat av händelserna.

– Mordet på civila är ett krigsbrott. Vi måste vara oförtröttliga i utredningen av de här brotten utförda av de ryska beväpnade styrkorna, sa Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.

En man står vid ett podium, han är klädd i svart kostym, vit skjorta och svart slips.
Bildtext Tyslands förbundskansler Olaf Scholz fördömer den ryska agressionen i Ukraina. Tyskland har omvärderat mycket av sin politik i förhållande till Ryssland de senaste månaderna
Bild: Clemens Bilan / EPA

– Vi och våra allierade kommer att fatta beslut om vidare åtgärder de kommande dagarna, sa han.

Energifrågan ett trumfkort som slår åt alla håll

Tysklands försvarsminister Christine Lambrecht sa att EU på allvar måste överväga att skära av importen av gas från Ryssland, ett tydligt tecken på allvaret i situationen.

Tyskland har tvekat i frågan om att avbryta den ryska importen av gas till landet för fort, av rädsla för de effekter det skulle ha på ekonomin, både i det egna landet och i andra europeiska länder.

Viktor Orban heiluttaa kättään.
Bildtext Den ungerska premiärministern Viktor Orbán, som nyligen vann ytterligare fyra år vid makten i Ungern, balanserar mellan EU:s sanktionspolitik och sitt beroende av rysk energi.
Bild: Attila Kisbenedek / AFP

Oron speglas av exempelvis Slovakien, vars finansminister i helgen sa att man stöder en enad europeisk front, men att man inte har råd att stänga den ryska gastillförseln. Ungern och Serbien som är kraftigt beroende av rysk gas, har också varit inne på liknande spår.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki sa dock i går att han ansåg att det var Tyskland som var det största hindret för tuffare sanktioner mot Ryssland.

Men de senaste händelserna ökar trycket på en snabbare omställning i frågan.

Europa och väst gör sig redo för vidare sanktioner

Frankrikes president Emmanuel Macron sa att det finns tydliga tecken på att det handlar om att krigsbrott begåtts i Butja.

– Det är mer eller mindre fastslaget att den ryska armén är ansvarig. Det som har hänt i Butja kräver en ny omgång sanktioner och väldigt tydliga åtgärder. De nya sanktionerna borde inrikta sig på kol och olja, sa presidenten i en intervju för den franska kanalen Inter radio i dag.

En man i kostym sitter sammanbiten vid ett vitt bord.
Bildtext Frankrikes president Emmanuel Macron går i täten tilsammans med Tyskland, Storbritannien och Italien när det gäller nya sanktioner mot Ryssland.
Bild: Russian Presidential Press and Information Office/TASS All Over Press

Italiens utrikesminister Luigi di Maio sa att han räknar med en förnyad diskussion om gasfrågan i ljuset av det som hänt i Butja och att man ställer sig bakom ett femte sanktionspaket.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnsson sa att man kommer att utöka sanktionerna, och även det militära och humanitära stödet till Ukraina.

Britannian pääministeri Boris Johnson.
Bildtext Boris Johnsson har varit en högjudd kritiker av kriget och vill att Storbritannien gör sitt i att pressa Ryssland efter Butja.
Bild: Valda Kalnina / EPA

– Jag kommer att göra allt i min makt för att svälta [Vladimir] Putins krigsmaskin, sa han i ett uttalande under gårdagen.

– Rysslands föraktliga attacker mot oskyldiga civila i Irpin och Butja är ytterligare bevis på att Putin och hans armé gör sig skyldiga till krigsbrott i Ukraina.

Polens president Andrzej Duda tweetar att bilderna från Butja motbevisar devisen att man måste sträva efter kompromisser till varje pris:

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, det Europeiska rådets ordförande Charles Michel och EU:s utrikeschef Joseph Borell har också gått ut och fördömt händelserna.

Känslorna svallar även utanför Europa

USA:s utrikesminister Anthony Blinken beskrev bildmaterialet från Butja som ett slag i magen i en intervju för kanalen CNN.

– Det vikiga är att vi inte blir avdomnade, att vi inte normaliserar det här, sa han.

– Det här är den verkliga bilden av vad som pågår varje dag så länge den ryska aggressionen mot Ukraina fortsätter.

Antony Blinken ser allvarlig ut, i förgrunden en suddig Joe Biden.
Bildtext Det var en sammanbiten Anthony Blinken som framträdde i CNN:s sändning, där han upprepade vikten av en ordentlig utredning av Butja och varnade för att den här sortens beteende är att vänta av de ryska inkräktarna i Ukraina.
Bild: Rod Lamkey - CNP / MEGA

Medlemmar i kongressen från både republikanskt och demokratiskt håll har gått ut och fördömt massakern.

Ted Lieu, demokratisk senator i Kalifornien, skriver på Twitter att USA måste besvara händelsen på militära, ekonomiska och diplomatiska fronter och att man borde sanktionera samtliga ryska banker.

Israel, som tidigare intagit en mera försiktig hållning när det gäller kritik mot den ryska invasionen, har också tagit tydligt avstånd från grymheterna i Butja.

Utrikesminister Yair Lapid fördömde händelsen på Twitter och sa att det är ett krigsbrott att medvetet skada oskyldiga civila.

Japans, Kanadas och Nya Zeelands ledare har också gått ut med fördömanden.

Indien har än så länge inte uttalat sig i frågan. Inte heller Kina har kommit med något officiellt uttalande.

Ryssland har tillbakavisat anklagelserna och vill ha ett möte med FN för att diskutera händelserna i Butja. Man anklagar USA för att ligga bakom förfalskade bilder av döda civila i Butja som ett led i försöken att kompromettera Ryssland.

Källor: Reuters, AFP, BBC, Al Jazeera, France24, CNN, Twitter, HU.24, Newsweek
Artikeln uppdaterades 4.4.2022 kl 14:39 med ytterligare information om länder som gått ut offentligt med kommentarer kring händelserna i Butja.