Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Restriktionerna öppnade upp en ny värld för hemestrandet: "Jag har inte längre samma behov att sticka utomlands"

Från 2022
Uppdaterad 06.05.2022 18:56.
Människor sitter på en klippa i solen.
Bildtext Många har utforskat hemlandets pärlor under pandemin.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Att resandet blev svårare och att gränserna till ett flertal länder stängde har haft många följder. En av följderna är att den inhemska turismen har förändrats. Folk har börjat resa mer i hemlandet.

Efter att gränserna stängde som följd av pandemin var det mycket svårt att resa utomlands. Det blev mera frestande för folk att komma ut ur huset. De hittade nya intressen av att utforska hemlandets natur och kultur.

En av personerna som blev intresserad av att resa i Finlands natur är Ekenäsbon Danne Lindholm. Han är uppväxt på landet men hade aldrig utforskat naturen på samma sätt som nu under pandemin.

Innan coronan var jag ingen friluftsmänniska överhuvudtaget

Danne Lindholm
Coronan skapade nytt intresse för friluftslivet - Spela upp på Arenan

– Jag har inte längre på samma sätt behovet att sticka utomlands, säger Lindholm.

På samma sätt har många andra också börjat utforska hemlandet.

Iver för utlandsresor igen

En annan person som är ivrig att resa är Ekenäsbon Lotta Rehnman. Hon var mitt i en resa på andra sidan jordklotet då hon fick höra nyheterna om coronaviruset. Rehnman blev tvungen att återvända hem och resten av resan slopades. Allt fler länder började stänga sina gränser.

Rehnman har under pandemin också rest runt i Finland en hel del. Längre bort än vad hon gjorde förut. Hon är ändå mer intresserad av upplevelser som inte direkt går att få i hemlandet.

När jag åker utomlands hämtar det helt nya upplevelser och nya insikter om saker

Lotta Rehnman

När restriktionerna började lätta i början av 2022 drog många utomlands. Så som Rehnman, längtar en hel del finländare säkert också efter en utlandsresa. Samtidigt finns det de som bytt synvinkel totalt. Folk som nu håller sig till att resa närmare hemmet istället.

Nu efter två år av att inte kunna resa utomlands finns det äntligen några utlandsresor i planerna för denna sommar.

Utlandsresorna lades på paus - Spela upp på Arenan

Positivt för den inhemska turismen

Trots att en hel del städer i Finland har påverkats negativt under pandemin finns det positiva sidor. Många inhemska turister har sökt sig till städer som till exempel Hangö och Raseborg. Dels för att besöka den vackra naturen, men dels också bara för att fly storstäderna.

I Hangö hoppas man på en fin sommar - Spela upp på Arenan

Enligt Kira Marschan, turistchef i Hangö, har de sett en ökning i besökarantalet på de flesta ställen. Ett exempel är Hangö vattentorn. Det hade runt 16 000 besökare år 2021 medan år 2019 bara ungefär 12 000.

Raseborg har också sett en ökning i den inhemska turismen, framförallt på sommaren. Det säger turistchef Ville Vuorelma.

Den inhemska turismen har ökat i Raseborg - Spela upp på Arenan

Nya försök i sommar

I Fiskars som på många andra platser har man varit tvungen att komma med kreativa lösningar på grund av restriktionerna. Många har kunnat flytta sina verksamheter utomhus, för att vara mera coronasäkra. Men för alla har det ändå inte räckt till med kreativa lösningar eller med att flytta sin verksamhet utomhus. En hel del evenemang har de senaste åren avbokats eller flyttats.

Till den här sommaren hoppas man på att kunna hålla evenemang som inte hållits under pandemin. I planerna finns också en mängd nya evenemang som man hoppas kunna ordna.

Mycket nytt i Fiskars i sommar - Spela upp på Arenan

Miljövänligt och hälsosamt

Pandemin har fört med sig mycket dåligt och påverkat människor, företag och verksamheter negativt. Trots det har den fört med sig bra saker, inte bara för människan utan också för klimatet. Mera lokalt resande har nämligen lett till färre flygresor och mera tid i naturen. Det här har minskat på koldioxidutsläppen.

Luontopolku metsässä Nuuksion kansallispuistossa.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Den finska naturen har mycket att erbjuda. Redan en kort tid i naturen kan bidra till en lägre puls och lite avkoppling.

Enligt Ville Vuorelma kan du skapa den interna känslan av resandet redan i hemlandet. Om du verkligen inte är en naturmänniska kan du även besöka en annan inhemsk plats istället för att boka en flygresa.

Man kan skapa den här interna känslan, också helt här i hemlandet

Ville Vuorelma

Har du också utforskat hemlandet eller rört dig i naturen under pandemin? Gjorde du det redan innan?

Dela med dig av dina berättelser i kommentarerna. Du kan även posta på Instagram eller Facebook med #ylevastnylandhemester.