Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Barnskyddsanmälningarna har ökat – Sjundeå behöver mer personal

En liten flickdocka sitter i ett rött dockhus. Bredvid henne sitter en mammadocka och en pappadocka.
Bildtext Sjundeå och Ingå har ett avtal där Sjundeå ansvarar för kommunernas socialtjänster. I båda kommunerna har barnskyddsanmälningarna ökat.
Bild: Kristofer Andersson / Yle

Klientfallen i Sjundeå och Ingå har ökat. Därför vill grundtrygghetsnämnden i Sjundeå inrätta en tjänst som socialhandledare.

Från början av det här året har kommunen en socialhandledarbefattning på viss tid, men eftersom behovet är permanent ser nämnden att det är nödvändigt att inrätta en fast tjänst för socialhandledare.

Nämnden vill ha en fast tjänst för att kunna trygga de lagstadgade plikterna kommunen har för barn- och familjetjänsternas del.

Barnfamiljetjänsternas personal består för närvarande av tre socialarbetare, två socialhandledare, varav en alltså är visstidsanställd, och tre familjearbetare. De här betjänar alla barnfamiljer i Sjundeå och Ingå. I båda kommunerna har antalet barnskyddsanmälningar ökat.

Behörighetskraven för tjänsten är socialbranschens yrkeshögskoleexamen, socionom YH eller också examen enligt tidigare övergångsbestämmelser.

Sjundeå ansvarar sedan 2018 också för Ingås socialtjänster.

På ett möte i slutet av mars (30.3) beslöt grundtrygghetsnämnden i Sjundeå föreslå kommunstyrelsen och kommunfullmäktige att det inrättas en tjänst för socialhandledare vid grundtrygghetsavdelningen.

Diskussion om artikeln