Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tullen beslagtog tre lass med varor på väg till Ryssland – misstänker brott mot sanktionerna

Uppdaterad 05.04.2022 10:22.
Tre människor promenerar framför bommar vid gränsövergång.
Bildtext Trafiken och transporterna vid gränsövergången i Vaalimaa har minskat tydligt på grund av kriget.
Bild: Jenny Matikainen / Yle

Tullen har inlett en förundersökning och misstänker grovt regleringsbrott efter att ha stoppat sanktionsbelagda varutransporter vid ryska gränsen under veckoslutet.

På veckoslutet lade Tullen beslag på tre lass med gods i Vaalimaa, vid gränsen till Ryssland. Det misstänks handla om varor som EU har belagt med sanktioner och frakten var på väg till Ryssland, skriver Tullen i ett pressmeddelande.

Tullen har börjat en förundersökning med brottsrubriceringen grovt regleringsbrott.

Ryska medier rapporterade på måndagen att finska Tullen har stoppat en leverans med konstverk.

Sami Rakshit, chef för Tullens bevakningsavdelning, säger ändå till Yle uutiset att han inte kan bekräfta om de lass som nu stoppats har något med konstverk att göra, och hänvisar till att undersökningen fortfarande pågår.

Enligt ryska oberoende nyhetssajten Fontanka är det fråga om målningar som är på väg från Milano till S:t Petersburg. Målningarna har lånats ut från Eremitaget och har varit en del av en utställning i Gallerie d'Italia.

Eremitaget säger till Fontanka att svårigheterna med att returnera målningarna är logistiska och har inget med sanktionerna att göra.

Sanktioner sätter stopp för stor del av handeln

EU har infört omfattande sanktioner mot Ryssland som en följd av kriget i Ukraina. Sanktionerna gäller bland annat specifika personer och företag. EU har också infört sanktioner mot exporten av en del högteknologiska produkter, bland annat halvledare och varor som är viktiga inom sjöfart och flygplanstillverkning.

Tullen ansvarar för att övervaka att reglerna efterföljs i Finland.

I slutet av mars meddelade Tullen att handeln med Ryssland har mer än halverats efter att Ryssland inledde sin invasion.

Artikeln uppdaterar klockan 17.04 med ryska medieuppgifter om att det skulle röra sig om en konstleverans.

Artikeln korrigerad 5.4 klockan 10.19, EU har belagt högteknologiska produkter med sanktioner och inte sanktionerat, alltså godkänt, exporten.