Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Gör en påskkrans med vårblommor – var varsam med det viktiga videt

Från 2022
En krans.
Bild: Marika Lytts-Råholm/ Yle

Vårsolen börjar värma och det är dags att uppdatera hjulkransen från i julas med lite vårigare tema. Hjulkransens stomme, ett cykelhjul med terrakottakrukor, fortsätter att tjäna som bas.

Vi tar bort granriset och annat gammalt material för att göra plats för nytt.

Runtomkring hjulet fäster vi björkris med bindtråd. I riset sticker vi sedan in några få kvistar av vide istället för att göra hela kransen av vide. På så sätt sparar vi också lite vide åt insekterna.

I krukorna och på själva kransen placerar vi ut vivor, narcisser och pärlhyacinter. Narcisserna som fästs på kransen har vi försiktigt särat från varandra från krukan de satt i, samt putsat bort lite jord. Löken skall vara kvar eftersom blomman får sin energi från den och står sig då betydligt längre.

Primula.
Bildtext Primula passar bra i en vårkrans.
Bild: Marika Lytts-Råholm / Yle

Vattna lökväxterna sparsamt

Vivor och lökväxter är härdiga och kan tåla några minusgrader, givet att de är avhärdade och inte kommer direkt från en varm butikshylla. Om växterna inte är avhärdade i butiken man avhärda dem genom att ta in dem till natten eller vid minusgrader.

Placerar man kransen på ett svalt ställe kräver den inte lika mycket vatten som om den står i rumstemperatur. I rumstemperatur blommar blommorna ut snabbare. Vivorna behöver jämn fuktighet och lökväxterna kan vattnas sparsamt, eftersom de börjar sträcka på sig om de får för mycket vatten. Vid flera minusgrader kommer växterna att klara sig bäst om jorden är aningen fuktig och inte helt torr.

Påskliljor.
Bildtext Påskliljan är en lökväxt, som klarar sig långt på det som finns i löken.
Bild: Marika Lytts-Råholm / Yle

Plocka vide med varsamhet

Släktet salix inbegriper många arter, bland andra sälg och vide som får de små underbara mjuka knopparna som kallas videkissar eller videung. Det är dock inte bara vi människor som gillar dessa "sötingar", de blommande “kissarnas” pollen och nektar utgör livsviktig föda för de tidiga insekterna på våren.

Ett exempel på en insekt som är sugen på vide och sälg är humledrottningen. Hon vaknar tidigt och behöver äta. Vid den här tiden finns inte mycket annat i naturen som blommar och därför är just sälg en nyckelart för hundratals insekter, som ser till att våra fruktträd och bärbuskar pollineras. Det är inte bara sälgens blommor som är viktiga, fjärilar och skalbaggar lägger sina ägg under sälgens bark och larver livnär sig på knoppar och blad.

Vide.
Bildtext Var varsam med videkvistarna.
Bild: Marika Lytts-Råholm / Yle

Här är fyra tips på hur du kan hjälpa pollinerare:

  1. Plocka inte så mycket vide på våren. Ta lite åt gången och lämna grenar kvar åt insekterna.

  2. Klipp med sekatör. Detta ger rena snitt som busken eller trädet lättare kan läka och fortsätta producera nya knoppar och grenar.

  3. Lägg kvistarna i en vas utan vatten. Genom att låta videkvistarna torka så håller de längre, i bästa fall många år.

  4. Plantera en sälg i din trädgård.

En krans.
Bild: Marika Lytts-Råholm / Yle