Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kritiken mot KHL-lejonen Komarov och Lehtonen tar fart efter massakern av civila i Ukraina – men förbundet manar till lugn: "Svårt att ta ställning"

Från 2022
Leo Komarov i farten mot ROC i OS-finalen 2022.
Bildtext Leo Komarov spelade OS-final mot ROC i slutet av februari. Nu jagar han Gagarin Cup i SKA S:t Petersburg.
Bild: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Borde Leo Komarov och Mikko Lehtonen få spela hemma-VM? OS-guldlejonen är fortfarande i hetluften i KHL – men Jere Lehtinen vill inte stänga dörren. Vi vet inte hur deras situation ser ut, säger han till STT.

Rysslands anfallskrig i Ukraina får allt mer obehagliga vändningar.

Rapporter om systematiska avrättningar av civila i utkanterna av Kiev haglar tätt – samtidigt rullar vardagen på i Ryssland så gott som normalt. I ishockeyligan KHL pågår också slutspelet utan avbrott.

S:t Petersburgslaget SKA är fortfarande med i leken. Likaså lagets finländska stjärnor Leo Komarov och Mikko Lehtonen.

Efter att de första bilderna från massakern i Butja nådde västvärlden blev kritiken mot just OS-guldduon häftig i finländsk media.

Många vill utesluta dem ur landslaget senast nu.

"Inte de enda spelarna där"

Men Lejonens GM Jere Lehtinen säger att inga sådana beslut är aktuella just nu.

– Alla är väl överens om världsläget, men det är svårt att ta ställning till deras situation då vi inte vet hur det egentligen ser ut för dem, säger Lehtinen till STT.

– De är inte de enda hockeyspelarna i KHL just nu. De som inte befinner sig i Ryssland ska fundera noga på vad det är man kritiserar, tillägger han.

Men Joonas Kemppainen då? Anfallaren som tillbringade grundserien i SKA har återvänt till Finland. Och det har fått många att påpeka att Komarov och Lehtonen ju måste stanna kvar av egen vilja.

– Han återvände tidigare på grund av en skada, påpekar Lehtinen.

Tre Kronor kör med samma linje – men är beredda att stoppa spelare

SKA spelar semifinal mot CSKA Moskva. Två giganter i KHL – och dessutom två lag med historiska kopplingar till den röda armén.

Det var just de här kopplingarna som gjorde den svenska basketspelaren Jonas Jerebkos beslut att skriva på för CSKA förra veckan ännu mer ofattbart i förbundets ögon. Jerebko blev snabbt portad från landslaget.

Svenska hockeyspelare som i det nuvarande världsläget skriver på för KHL-klubbar kommer att gå samma öde till mötes, berättade landslagschef Olof Östblom tidigare på måndagen för SVT.

Men de spelare som just nu finns i KHL har en annan ställning även där.

Mikko Lehtonen och Lars Johansson.
Bildtext Mikko Lehtonen omfamnar SKA:s svenske förstamålvakt Lars Johansson.
Bild: Peter Kovalev/TASS/All Over Press

– Spelare som har kontrakt och spelar i KHL ser vi som alla andra spelare, de har gått in i sina avtal innan kriget bröt ut. För oss är de tillgängliga för spel, säger Östblom till SVT.

– Vi har såklart diskuterat frågan, men de skrev under sina avtal när det var en annan situation i världen, vi har haft mycket diskussioner, fortsätter han.

Mellan raderna går det att tolka att Lehtinen och det finska ishockeyförbundet inte har fört liknande diskussioner med Komarov, Lehtonen eller Traktor Tjeljabinsks Teemu Pulkkinen som förvisso är skadad och inte spelat.

– Vi får återkomma då de spelat klart i KHL, säger Lehtinen till STT.

Ishockey-VM spelas i år i Finland med Tammerfors som huvudort. Turneringen kör igång den 13 maj.

Källor: STT, SVT Sport

Diskussion om artikeln