Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborg ordnar ingen skiduthyrning i Ekenäs simhall – politiker säger nej till invånarinitiativ

Från 2022
Uppdaterad 08.04.2022 10:52.
Ekenäs sim- och bollhall.
Bildtext Det blir ingen skiduthyrning i simhallen i Ekenäs eftersom det inte finns tillräckligt med förråd och personal.
Bild: Patric Ring / Yle

Lojo lånar ut skidutrustning till skolelever via ishallen, men Raseborg är inte villig att börja hyra ut eller låna ut skidor i anslutning till simhallen i Ekenäs. Att låna ut skidor på biblioteket i Ekenäs fungerar inte heller i nuläget.

Det är raseborgaren Ilta Hämäläinen som lämnat in ett invånarinitiativ. Hon motiverar placeringen med att det finns tre skolor i närheten av Ekenäs simhall och att eleverna kunde utnyttja skiduthyrningen i samband med gymnastiklektionerna.

Raseborgs kultur- och fritidsnämnd tycker det finns många bra aspekter med skiduthyrning, bland annat skulle det underlätta möjligheten att ordna skidåkning på skolornas gymnastiktimmar.

Skiduthyrning skulle också göra det lättare för familjer att prova på skidåkning.

Nämnden säger ändå nej till initiativet. Det finns inte förråd för skidutrustning och inte heller tillräckligt med personal för att hyra eller låna ut skidor i simhallen. Staden har också utrett möjligheten att biblioteket i Ekenäs kunde låna ut skidutrustning, men också här finns det varken plats eller personal.

I Lojo sköts skiduthyrningen, eller egentligen utlåningen till skolelever så, att ishallens anläggningsskötare har ansvaret. Utlåningen är i Lojo idrottstjänsters regi, som fungerar i bolagsform.

Artikeln korrigerades 8.4 kl 5.45 med att att Lojo lånar ut skidor till skolelever. Ilta Hämäläinen har i sitt invånarinitiativ också föreslagit utlåning, men nämnden har behandlat det som uthyrning.

Diskussion om artikeln