Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

S:t Olofsskolan finns kvar på Klostergatan också i framtiden – byggnaden ska bli högre så att alla elever får plats

Från 2022
S:t Olofsskolan
Bildtext S:t Olofsskolan i Åbo har länge haft utrymmesbrist och problem med inneluften.
Bild: Arash Matin / Yle

Det är ännu oklart om det blir nybygge eller en omfattande renovering för S:t Olofsskolan, men det är klart att skolan ska finnas kvar på samma tomt. I höst flyttar eleverna till tillfälliga lokaler.

Måndagen den 4 april blev det klart att S:t Olofsskolan, som inhyser årskurserna 7-9, ska finnas kvar på samma ställe på Klostergatan 11 i Åbo också i framtiden.

Under måndagens möte godkände Åbo stadsstyrelse behovsutredningen för bygget och att skolfastigheten ska finnas på samma tomt också i fortsättningen. Dessutom godkände stadsstyrelsen att inleda processen för en detaljplanändring där den nuvarande fastigheten finns.

S:t Olofsskolan har redan nu använt lokaler i Åbo arbetarinstitut för att få plats med alla elever. Eftersom antalet elever enligt behovsutredningen förväntas öka de kommande åren, är det klart att skolbygganden i framtiden måste vara större.

För tillfället går cirka 450 elever i skolan och nästa höst förväntas elevantalet öka till närmare 500.

Två alternativ för skolbyggnadens framtid

Efter att stadsstyrelsen fattade beslut om att skolan ska finnas på samma tomt, finns det två alternativ för hur S:t Olofsskolan i framtiden ser ut.

Det första alternativet är att totalrenovera den nuvarande fastigheten och bygga två nya våningar för att få plats med alla elever. Tomten är för liten för att byggnaden skulle kunna utvidgas på ett annat sätt än att bygga fler våningar.

Det andra alternativet är att riva S:t Olofsskolans nuvarande fastighet och bygga en ny istället. Enligt behovsutredningen är det här ett mer realistiskt alternativ, eftersom den nuvarande byggnaden är i väldigt dåligt skick och kräver en omfattande renovering som skulle bli dyr.

Att renovera och bygga ut S:t Olofsskolan skulle enligt uppskattningen kosta ungefär 26 miljoner euro. Ett nybygge skulle uppskattningsvis kosta 22,5 miljoner euro. Prislappen för att riva den gamla byggnaden är mellan 600 000 och 800 000 euro.

Enligt uppskattningen skulle det ta två år att göra en planändring, få rivningstillstånd och projektplanen färdig. För själva bygget reserveras ett och ett halvt till två år.

Eleverna flyttar in i tillfälliga lokaler höstterminen 2022, eftersom skolbygganden under sommaren 2021 visade sig vara i ännu sämre skick än man trott.

Diskussion om artikeln