Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåkonstnärer ställer ut och säljer coronakonst för Ukraina: "Här finns allt från pizzabitar till ångest"

Från 2022
Kalle Turakka Purhonen med konstverk.
Bildtext Borgå konstnärsgille målade sin coronavardag och nu säljs verken till förmån för ukrainarna. Kalle Turakka Purhonen har varit med om att sammanställa utställningen.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Av två dystra, mörka ting skapar Borgå konstnärsgille en omfattande utställning med över 100 små verk. Intäkterna går till ukrainarna.

Inne i kyrkorummet i Mariagården i Gammelbacka visas merparten av utställningen Drömmar i coronans tider. Konsten på de lågt placerade skärmarna för oss tillbaka till nedstängningen våren 2020.

– Då vi inte kunde visa upp vår konst och hålla utställningar, beslöt konstnärsgillets medlemmar att i stället måla och skapa för sociala medier. Först nu kan vi visa upp de konstverken, säger Kalle Turakka Purhonen.

Utställning för Ukraina i kyrkosal.
Bildtext Intill altaret i Mariagården finns nu konstverk som beskriver coronavardagen våren 2020.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Han har sammanställt utställningen i Mariagården tillsammans med sin fru Pauliina Turakka Purhonen.

– Hon har erfarenhet från förr av att ställa ut i sakrala rum, säger han. Det har hon gjort bland annat i Lovisa. Nu inför påsken passar de här konstverken bra i en kyrksal.

Kombinationen corona och kriget i Ukraina gör att det vilar en helt egen stämning över utställningen.

Konstverk på utställning.
Bildtext Ett hundratal målningar är utställda och alla verk är till salu för hundra euro styck.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

– Kriget är förstås hemskt och coronatiden också, men konstverken handlar om alla möjliga saker, också om lyckliga sådana. Under lockdownperioden målade vi främst vår vardag, här finns allt från pizzabitar till ångest med, säger Kalle Turakka Purhonen.

Utställningen är omfattande. Verk finns också utställda i foajén och i det så kallade jugendrummet. Man kan lätt tillbringa en god stund i Mariagården.

– Det är lite så där med konst att man kan stanna upp vid en bild i en timme eller så kan man gå mera snabbt om det inte är så intressant, så är det alltid med konst.

Kalle Turakka Purhonen framför målningar.
Bildtext Utställningen är hängd på en barnvänlig höjd, delvis för att bättre passa in i kyrkorummet.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Utställningen visas fram till den 10 april. I princip har Mariagården öppet varje dag. Närmare tidpunkter hittas på församlingarnas webbplatser.

Diskussion om artikeln