Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jämn omröstning slutade med sänkt elevgräns för Öja skola – debatten i Karleby fullmäktige lång och känslosam

Uppdaterad 05.04.2022 09:45.
Skolgård med ishockeymål och basketkorg.
Bildtext Nu ser hotet mot Öja skola ut att vara lyft för en lång tid framöver.
Bild: Jakob Lillas / Yle

I över en och en halv timme gick debatten i Karleby fullmäktige het och till slut fattades beslutet med minsta möjliga marginal: Rösterna föll 22-21 för att bevara tre små skolor, däribland Öja skola.

Marlén Timonen, SFP-ledamot i Karleby stadsfullmäktige, är lättad och glad efter beslutet.

– Det här var absolut rätt beslut. När det handlar om skolor med så här långa avstånd till centrum är det enda rätta att låta dem vara kvar, säger Timonen.

Öja skolas rektor Jussi Roiko låter också nöjd när Yle Österbotten når honom på tisdagsmorgonen. Han fick själv höra om fullmäktiges beslut av en av rektorskollegorna i Ullava.
– Det var ett bra beslut, konstaterar han innan han tar itu med dagens undervisning.

Elevprognosen är stabil

Öja skola är den svenskspråkiga skola i Karleby som har det längsta avståndet till andra svenskspråkiga skolor. Skolans framtid har stötts och blötts i flera omgångar. Ett nedläggningsbeslut fattades i stadsfullmäktige år 2017. Enligt det beslutet höjdes skolornas minimielevantal från 32 elever till 48 elever.

Efter en ny utredning av servicenätverket för den grundläggande utbildningen låg framtiden för Öja skola samt Rahkosen koulu och Veikko Vionojan koulu i Ullava ännu en gång i vågskålen.

I utredningen gick man noggrant igenom bland annat elevprognoser och skolornas skick. Då bildningsnämnden behandlade utredningarna i medlet av januari väcktes ändå hopp. Nämnden kom med förslaget att sänka den nuvarande minimigränsen för elevantalet från 48 till 28.

För Öja skola, som idag har 39 elever och vars prognoser visar att den nivån kan komma att bevaras relativt stadigt, innebar bildningsnämndens linje att hotet mot skolan skulle försvinna.

Känslosam debatt slutade i rekordjämn omröstning

Riktigt ljust såg det ut efter att också stadsstyrelsen ställde sig bakom nämndens linje. Styrelsen beslöt dessutom att sänka gränsen ytterligare, från 28 till 24.

Trots det blev det ingen snabb behandling i stadsfullmäktige på måndagskvällen. Ledamöterna debatterade skolfrågan i knappt två timmar, berättar Marlén Timonen.

– Det var en lång och känslosam debatt. De här skolfrågorna tenderar att väcka starka känslor och så blev det också den här gången.

Känslorna syntes även i omröstningen som följde på debatten. Nästan samtliga partigrupper i fullmäktige sprack i omröstningen, som alltså slutade 22-21. Med minsta möjliga marginal fattades således beslutet att låta de tre skolorna fortsätta.

Artikeln är uppdaterad den 5 april 2022 klockan 9.45 med rektor Jussi Roikos kommentar.