Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Annimari Korte optimistisk inför häcksäsongen – siktar på tider under 12,70: "I EM har jag en realistisk chans att nå framgång"

Annimari Korte fotograferas under ett träningspass.
Bildtext Annimari Korte fick en ny tränare i november.
Bild: Lehtikuva

Häcklöparen Annimari Korte ser fram emot friidrottssommaren som inkluderar såväl EM som VM. Hon siktar på att för första gången i karriären vara frisk i tre raka tävlingsmånader.

Årets friidrottssommar inkluderar två mästerskap: VM i Oregon och EM i München.

Annimari Korte understryker vikten av att hållas frisk för att kunna nå framgång. Ett viktigt och uttalat mål är därför att kunna tävla under hela säsongen, från slutet av maj till början av september.

– Jag har aldrig varit frisk under hela tävlingssäsongen. Nu har jag tränat för att vara tillräckligt stark för att lyckas med det. Målet är att ställa upp i samtliga tävlingar utan skadeproblem, säger Korte till Yle Urheilu.

Korte, som fyller 34 på fredag, har sedan november haft en ny tränare i nederländaren Bart Benneman.

– Det känns som att träningsprogrammet har passat mig oerhört bra. Jag har verkligen varit nöjd. På träningarna har jag uppnått alla mål som tränaren satt upp. Jag har fått mer styrka. I hopp- och snabbhetstest har jag slagit rekord.

Annimari Korte vässar häcktekniken.
Bildtext Annimari Korte filar på tekniken.
Bild: Jaani Lampinen / Yle

Kortes finska rekord 12,72 från 2019 fyller tre år i juli. Säsongen 2020 fortsatte Korte att rada upp fina resultat och kom sju gånger under 12,85 – den bästa tiden skrevs 12,75.

OS-säsongen 2021 blev i sin tur en besvikelse. Årsbästat lydde 12,91 och i Tokyo gick Korte inte vidare från försöken. Direkt efter OS opererades båda baklåren och säsongen var över.

– Nu är hälsoläget bra. Baklåren är starkare än tidigare och jag har inte heller haft några andra större problem, säger Korte.

VM i juli, EM i augusti

Korte inleder säsongen med GP-tävlingen i Lahtis den 25 maj. Hon har en månad på sig att klara VM-kvalgränsen 12,84.

EM-gränsen är 12,93 och det finns även möjlighet att ta sig till mästerskapen via rankningsystemet.

– Tränaren har sagt att EM är huvudmålet. Såklart vill jag tävla i VM, men i EM har jag en realistisk chans att nå framgång.

EM i friidrott arrangerades senast 2018. Då räckte 12,67 till guld och 12,77 till medalj. År 2019 var hon trea på europarankningen med sin rekordtid.

– Årets mål är att slå personligt rekord, förhoppningsvis en tid under 12,70. Även om jag på träningar har slagit rekord behöver häcklöpningen fungera. Att lita på att baklåret håller har varit det svåraste hittills.

Annimari Korte tar sig över en häck.
Bildtext Annimari Korte noterades i Tokyo för tiden 13,06.
Bild: EPE-EFA / Valdrin Xhemaj

Förutom Korte har Finland två andra duktiga häckdamer i Reetta Hurske och Nooralotta Neziri som under vintern har tävlat inomhus på 60 meter häck.

– Reetta har några tyngre säsonger i bagaget men hon har äntligen kommit upp på en ny nivå. År 2019 var hon otroligt stark i starterna, men har sedan inte lyckats få ut potentialen i tävlingarna. Nu har det lyckats.

Hurske har snusat på Neziris ett år gamla finska inomhusrekord. Hurske har två gånger noterats för tiden 7,93 medan Neziris årsbästa lyder 8,00. Det finska rekordet skrivs fortsättningsvis 7,91.

– Jag förväntar mig att alla tre är i bra form, säger Korte.

– Jag tror att jag kan slå rekord och det kan säkert även Reetta. Nooralotta slog rekord för ett år sedan och har visst fått träna frisk.

Diskussion om artikeln