Diagnos: Allergisk mot svart – allergiframkallande färgämnen används trots att vi länge känt till riskerna
Anne Holmback hör till de personer som är allergiska mot det svarta pigmentet parafenylendiamin, som fortsättningsvis används i bland annat textilier och hårfärger. Även azofärgämnen kan ge allvarliga allergiska reaktioner.
Färgskalan i Anne Holmbacks hem består nästan uteslutande av ljusa, naturnära färger.
– En svart läder- eller tygsoffa är otänkbart med tanke på min allergi, säger hon.
Det var för drygt tjugo år sedan som Holmback fick utslag på det ena smalbenet.
Hon gick med utslagen i några år, sedan började området klia och bli irriterat.
– På hvc trodde man att det var tillfälliga eksem, jag fick bassalvor och kortison men det irriterade området blev värre och större.
Det som började på ett område litet som ungefär en tvåeurosslant, blev till slut ett cirka femton till tjugo cm långt och fem till tio cm brett område.
– Det var rött och kliande, som små bubblor på huden.
En kompis som är läkare tittade på det och sade att Holmback måste visa upp det på hudpolikliniken.
På pricktestet visade det sig då att Holmback var allergisk för det svarta färgämnet parafenylendiamin, PPD.
Kan också vara azofärgämnen
Det är inget nytt att vi kan få kraftiga allergiska reaktioner av olika färgämnen. Ändå används många av dessa allergiframkallande färgämnen fortfarande.
Exempelvis azofärgämnen har samma uppbyggnad som PPD, så är man allergisk mot det ena är man därför också ofta allergisk mot det andra.
Produkter som innehåller PPD eller azofärger kan orsaka en fördröjd allergisk reaktion efter direktkontakt mellan huden och det ämne man är allergisk mot.
– I lindrigaste fall uppstår klåda som kan vara under några dagar. I värsta fall kan klådan vara kraftig och ansiktet och huvudet svälla upp och ögonen bli igenmurade. I de här fallen kan symtomen kräva sjukhusvård.
Det säger kemikalieexpert Claudia Mariottini på Allergi- Hud- och Astmaförbundet.
Mariottini förklarar att PPD främst används i produktionframställning av svarta och mörka färger.
– PPD används i synnerhet i kosmetik, hårfärger och färgningar av ögonbryn och fransar. Där finns PPD i nästan allt.
Azofärgämnena används ofta då man färgar textilier och kan förorsaka utslag, i synnerhet för de som också är allergiska mot PPD.
– Azofärger är förbjudna enligt EU:s lagstiftning, men inte nödvändigtvis i länder utanför EU. Så i textilier och kläder som är producerade utanför EU kan det förekomma azofärger.
Några exakta siffror på hur många finländare som har den här typen av allergi finns inte att tillgå. Men i en stor europeisk undersökning uppskattar man att ungefär en procent av befolkningen kan vara allergisk mot exempelvis PPD.
Undviker svart i vardagen
Holmback undviker svart så långt det går. Hon färgar inte heller håret med vanliga hårfärger, endast växtfärger.
Området på benet har aldrig blivit helt bra och det syns fortfarande, även om det inte längre kliar.
Men det gäller att se upp så att huden inte exponeras för svarta pigment, berättar hon.
– En gång hos frissan glömdes min allergi bort och jag fick på mig en svart kåpa, och det blossade genast upp och blev rött kring halsen.
Om man är allergisk mot PPD är man som sagt ofta också allergisk mot kemiskt liknande ämnen, så som azofärgämnen.
Så det gäller att undvika allt sådant som många tar för givet som exempelvis svarta tangentbord, svarta handtag på cykeln, fjärrkontrollen, köksredskap och så vidare.
Exempelvis så har Holmback ett ljusgrått läderskydd kring ratten för att undvika hålla i en svart ratt.
– Och häromdagen testade jag ett par svarta läderskor som jag fick av min dotter. Sulan var i svart och det började genast hetta om fötterna.
Inte orsak till panik för svart
Kemikalieexpert Mariottini säger att vi inte ska vara rädda för svart färg, men att det är svårt att veta ifall man råkar vara allergisk mot PPD eller azofärgämnen, eller om en produkt innehåller dessa ämnen.
– Allt svart innehåller inte azofärger eller PPD. Men det går inte att veta varifrån den svarta färgen kommer, säger hon.
Svarta pigment kan man även få från naturen, exempelvis från järnoxid. Svart målarfärg innehåller ofta just järnoxid.
– Men det är som sagt svårt att veta varifrån de svarta pigmenten kommer, oavsett om det är fråga om exempelvis en tapet eller plastförpackning och så vidare.
Färgade textilier ger inte lika ofta allergiska reaktioner som produkter som sugs upp av kroppen, som exempelvis svart hårfärg.
Kan man alltså säga att man kan vara allergisk mot svart?
Både ja och nej, säger Mariottini.
– Svart färg betyder inte automatiskt att det innehåller PPD, svart pigment kan som sagt även fås från naturen i form av järnoxid. Vad gäller de oxiderande mörka hårfärgerna så är svaret ja – då kan man vara allergisk mot svart, eftersom de nästan alltid innehåller PPD.
Rensade i garderoben efter allergidiagnosen
Då Holmback fick sin allergidiagnos, gällde det att rensa upp i klädgarderoben.
– Det var lite jobbigt att byta ut mer eller mindre halva garderoben, för man har ju så mycket svarta kläder.
Idag tänker hon nästan aldrig på sin allergi eller att det skulle begränsa henne. Hon använder kläder i ljusa färger av naturmaterial så som linne och bomull.
Holmback gillar armégrönt men har börjat känna att hennes armégröna gröna jeans ger en lite kliande känsla, så gissningen är att de har svarta pigment i sig.
Hur reagerar folk då du säger att du är allergisk mot svart?
– I klädaffärerna tror de alltid först att jag menar att jag är trött på den svarta färgen, men då jag förklarar att jag faktiskt är allergisk ser de nog lite förvånade ut.