Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lärarstrejken inleds i fyra städer – så här påverkar den dig

Från 2022
Ett tomt klassrum
Bildtext Samtliga skolor töms på elever och personal när lärare i Åbo, Uleåborg, Jyväskylä och Rovaniemi strejkar. Strejker i flera städer kan bli aktuella om parterna inte lyckas komma överens om en avtalslösning innan måndag nästa vecka.
Bild: Ronnie Holmberg

I dag töms skolorna på lärare i Åbo, Uleåborg, Jyväskylä och Rovaniemi. Den två dagar långa strejken är den första vågen i en landsomfattande strejk, som kan fortsätta om parterna inte når en lösning.

Lärarstrejken är inte indelad enligt region, i stället går den i vågor.

Den första vågen infaller i dag då samtliga skolor i Åbo, Uleåborg, Jyväskylä och Rovaniemi töms på lärare och pedagogisk personal för två dagar.

På finlandssvenskt håll märks strejken tydligast i Åbo där allt från den svenska småbarnspedagogiken till gymnasierna stängs i två dagars tid.

– Det kommer att bli konsekvenser för hemmen och för att få vardagen att rulla, säger Inger Damlin, ordförande för Finlands Svenska Lärarförbund (FSL).

Inger Damlin.
Bildtext FSL:s ordförande Inger Damlin säger att strejken är en sista utväg.
Bild: Henrik Leppälä / Yle

Om inte den första strejkvågen leder till någon lösning mellan parterna kan det bli aktuellt med lärarstrejk i Tammerfors och Kuopio redan nästa vecka och i Helsingfors, Esbo, Grankulla och Vanda efter påsken. Det här har man redan tidigare varslat om.

Skolor i Österbotten omfattas inte av strejkvarslen. Ännu åtminstone.

– I lärarrummen runtom i landet råder en stark solidaritet. Lärare har fått nog av att arbetsmängden ökar och att lönen inte inte gör det, säger Damlin.

Lärare på torget i stället för i klassrummen

Lärarnas krav är inga nya krav, utan man har upprepat dem i flera omgångar i flera års tid.

– Vi vill ha ett löneprogram, är Damlins svar på frågan vad lärares huvudkrav är.

– Senast 2020 togs det här upp men då fick vi höra: Nu är det pandemi, var lite flexibla. Men nu har vi varit flexibla tillräckligt länge, säger hon.

En flicka sitter vid ett skrivbord och skriver i en skolbok. Framför henne en dator.
Bildtext De senaste två åren har krävt flexibilitet av både lärare och elever.
Bild: ullstein bild/ All Over Press

Under de två dagar som skolorna håller stängt i Åbo, Uleåborg, Jyväskylä och Rovaniemi kommer lärare att vara ute på manifestationer i respektive städer.

Att vårvädret lyser med sin frånvaro när lärare beger sig ut på torgen tycker Damlin lämpar sig väl.

– Snöstormen speglar läget för lärare i Finland just nu.

Snart 40 år sedan den senaste lärarstrejken

Att nu gå ut i strejk kallar Damlin för ett krafttag och en sista utväg. Senast lärare i Finland strejkade var 1984 och nu, nästan 40 år senare är det dags för lärare att använda sig av sin lagstadgade rättighet att strejka.

– Jag är stolt! Det känns stort att vi går ut i strejk. Nu gör vi historia och vi strejkar verkligen, säger Damlin.