Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Varg följde efter hundägare i Vasa – flera observationer samma kväll

Från 2022
Uppdaterad 05.04.2022 15:40.
Två vargar går genom skogen. Marken är täckt av snö.
Bildtext Den varg som följde efter hundägaren uppträdde otypiskt och därför vill polisen ha in fler observationer på just den vargen så att man eventuellt kan ta till åtgärder. Arkivbild.
Bild: Premium Stock Photography GmbH / Alamy/All Over Press

En person som var ute på promenad i Sundom i Vasa stötte på tre vargar. Samma kväll gjordes ytterligare en vargobservation, då i Vasa intill fotbollsstadion i Sandviken. Enligt polisen visade vargen i Sundom ingen naturlig skygghet.

Det var på måndagskvällen som en person var ute med sin hund klockan 21.30 på Bolåkersvägen i Sundom. De stötte på tre vargar och en av vargarna följde efter hundägaren och hunden i några minuter tills hundägaren lyckades ta sig in i ett närliggande hus.

Enligt polisen är det oroande att vargen i fråga verkade vara nyfiken och orädd.

Ska invånare i området vara oroliga?

– Jag är ingen vargexpert men man ska ha respekt för rovdjur man möter på, absolut, säger Mikael Appel som är kommunikationschef vid Österbottens polisinrättning.

En polispatrull besökte platsen men i det skedet kunde inga fler observationer av vargarna göras.

– Vargen som följde efter hundägaren visar tydliga tecken på att den inte är skygg för människor utan har otypiskt beteende för varg. Så det finns grund för polisen att som yttersta åtgärd avliva den.

Men ett sådant beslut måste i så fall vara väl grundat och därför ber polisen allmänheten om fler observationer.

– Vi behöver få fler observationer om var den eventuellt rör sig för tillfället. Vi kan inte utfärda avlivningsorder på vilken varg som helst för att en har betett sig otypiskt utan det är just den här individen vi kan rikta åtgärder mot. Och det är inte riktigt enkelt, det kräver att vi får fler observationer, säger Appel.

Varg filmades intill fotbollsstadion

Klockan 22.38 har anmälan om en möjlig vargobservation gjorts på Strandlandsvägen bredvid Elisastadion i Vasa. En bilist lyckades filma vargen och polisen bedömer utifrån den att det högst troligt är fråga om en varg.

Polisen besökte platsen men i det skedet kunde inte flera observationer göras. Enligt ett pressmeddelande från polisen går det inte att avgöra ifall vargen i centrum är någon av de individer som sågs i Sundom lite tidigare.

Enligt Appel brukar antalet vargobservationer öka den här årstiden, så också i år.

– De syns mer och rör sig mer på gårdsplaner och så vidare. De senaste dagarna eller veckorna har vi haft mer observationer i närheten av bebyggelse.

Vargobservationer som görs i bebyggda områden meddelas till nödcentralen. Observationer på varg i terräng, utanför bebyggelse, meddelas till områdets rovdjurskontaktperson.