Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Danska stjärnan blir ambassadör för VM – förbundet och spelarföreningen kritiska: "Vi måste ta avstånd från det som händer där"

Uppdaterad 06.04.2022 16:55.
Nadia Nadim i landslagströjan.
Bild: imago images/Sports Press Photo/ All Over Press

Nadia Nadim ska marknadsföra höstens VM i Qatar. Det beslutet ses inte med blida ögon i Danmark. Om hon hade frågat oss skulle vi ha avrått henne, säger spelarföreningens ordförande Jeppe Curth.

Höstens fotbolls-VM har omgärdats av korruptionsanklagelser och tusentals migrantarbetare har fått sätta livet till då nya arenor har byggts.

Men trots att mästerskapet är kontroversiellt har man lyckats knyta till sig flera tidigare storstjärnor som ambassadörer för VM. På listan finns bland andra Tim Cahill, Samuel Eto'o, Cafu, Xavi Hernandez och Ronald de Boer.

Nu kommer ytterligare ett namn att fogas till den listan. Det handlar om den danska stjärnspelaren Nadia Nadim. Det bekräftar Fifa för den danska tv-kanalen TV2.

"Fortsätter kristiska dialogen"

Nadim gick själv ut med nyheten förra veckan men påstod senare att det handla om ett aprilskämt. Efter Fifas bekräftelse får hon hård kritik i Danmark.

Nadim är både en stor stjärna och en förebild. Hon flydde till Danmark från Afghanistan som tolvåring. Vid sidan av den aktiva karriären har hon utbildat sig till läkare och är även känd för att tala nio olika språk.

– Vi från DBU fortsätter den kritiska dialogen med full kraft. Oavsett vad Nadia Nadim gör i Qatar, säger danska fotbollsförbundets ordförande Jakob Jensen till TV2.

– Nadia har sitt fria val att välja vem hon vill bli ambassadör för men vi måste ta avstånd från det som händer där. Som ambassadör godkänner man det som sker i Qatar och det kan vi i spelarföreningen inte stå för. Om hon hade frågat oss skulle vi ha avrått henne, säger spelarföreningens ordförande Jeppe Curth.

Nadim har tidigare fått kritik för att hon skönmålat Qatar.

– Jag har inga kommenterar till det. Om det kommer att sägas något så är det hon som kommer att säga det, säger han till SVT Sport., kommenterar Nadims agent Michael Kallbäck till SVT Sport.

Artikeln uppdaterad 6.4.2022 klockan 16.55: Agenten Kallbäcks citat har ändrats efter att SVT Sport ändrat i sin artikel.

Diskussion om artikeln