Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Valmet Automotive fick jättekontrakt – tillverkar nästan 260 000 Sion-elbilar med solpaneler

Från 2022
En elbil med solceller åker på en asfaltväg med ett bergslandskap i bakgrunden.
Bildtext Elbilen Sion, som den ser ut på Sono Motors illustrerande bild.
Bild: Sono Motors

Bil- och batteritillverkaren Valmet Automotive meddelade på tisdagen att man slutit avtal om att bygga elbilar för Sono Motors vid sin fabrik i Nystad.

Vid Valmet Automotives bilfabrik börjar man i år bygga elbilen Lightyear One, och nästa år inleds produktionen av Sion-elbilarna.

Elbilen Sion uttnyttjar solenergi med hjälp av solpaneler som är integrerade i karossen. Det är samma princip som används i Lightyear One, den elbil som Valmet Automotive i fjol slöt avtal om att börja tillverka.

Produktionen av holländska Lightyear One inleds redan i år och gäller i första hand några hundra bilar. För tyska Sions del gäller avtalet 257 000 elbilar under sju års tid. Produktionen av Sion inleds i slutet av nästa år. Som mest sysselsätts nästan 1 000 personer vid bilfabriken.

I Sions kaross finns solceller som laddas med halfcell-solpaneler. Dessutom kan bilen laddas med nätström. Enligt pressmeddelandet är räckvidden cirka 305 kilometer.

Valmet Automotive har tillverkat elbilar redan i mer än tio år, börjande med Think och golfelbilen Garia 2009, via Fisker Karma till dagens hybridmodeller av Merceces Benz.