Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yohann Auvitu räddade kvar HIFK i slutspelet – häftig avslutning väntar där tre kvartsfinalserier avgörs i sjunde matchen

Från 2022
Uppdaterad 05.04.2022 22:22.
Yohann Auvitu jublar.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Kan det bli så mycket bättre? Tre av de fyra kvartsfinalserierna avgörs i en sjunde match. På torsdagskvällen vann HIFK, Kärpät och Jukurit sin matcher.

Vinna eller försvinna. Det var förutsättningarna för HIFK inför kvällens sjätte kvartsfinal mot TPS. Och när det krävdes som mest vann HIFK framför hemmapubliken.

HIFK som fick tillbaka flera viktiga kuggar till den här matchen gick fram till 2–0 i första perioden, men tappade sin ledning i den andra akten.

2–2 stod sig nästan hela tredje perioden men då en dryg minut återstod att spela föll avgörandet. Otto Paajanen vann en tekning i offensiv zon och backen Yohann Auvitu dunkade in målet som ger en sjunde och avgörande match.

– Det känns otroligt bra att vara tillbaka och jag är tacksam att vi får fortsätta. Slutspelet är det bästa som finns, säger HIFK-tränaren Ville Peltonen som var tillbaka i båset efter coronasjukdom till C More.

– Vi var starka i första och sista perioden. Den första var en av de bästa vi spelat.

Kvartsfinalserien vänder nu tillbaka till Åbo där allt ska avgöras på onsdag.

– Det är bara att fortsätta, vi vill bli ännu bättre. Nu gäller det bara att äta gott och sova bra, säger Peltonen.

Kärpät vann avbrutna matchen

Den sjätte kvartsfinalen mellan Kärpät och Ilves avbröts igår i mitten av den första perioden då isen inte höll måttet. Ett dygn senare återupptogs den med Kärpät i en 1–0-ledning.

– Det var en märklig match men det var samma för båda lagen. Vi spelade ju bara tio minuter igår så det kändes bara som en lättare kvällsträning, säger Juhamatti Aaltonen till C More.

Kärpät var piskat att vinna och det blev en tajt match i Raksila. Kärpäts 1–0-ledning stod sig till mitten av tredje perioden då Mika Pyörälä satte in 2–0 i power play.

Men matchen var inte avgjord. Panu Mieho reducerade för Ilves drygt tre minuter senare. Slutminuterna blev rafflande men Kärpät höll undan och tvingade fram en avgörande match.

– Det numerära överläget avgjorde i dag men vi måste bli lite skarpare i spel fem mot fem. Vi ska njuta av den sjunde matchen och våga spela. Båda lagen vill vinna, säger Aaltonen.

Även mellan KooKoo och Jukurit blir det en sjunde match. Jukurit kvitterade kvartsfinalserien då man vann den sjätte matchen med 2–1.

Resultat:

HIFK–TPS 3–2 (2–0, 0–2, 1–0)
12.43 1–0 Otto Paajanen (Roni Hirvonen, Olli Palola)
14.05 2–0 Eetu Koivistoinen (Iiro Pakarinen, Jere Innala)
23.33 2–1 Mikael Pyyhtiä (Valtteri Pulli, Johan Ivarsson)
39.12 2–2 Topias Haapanen (Niklas Arell, Juhani Jasu)
58.56 3–2 Yohann Auvitu (Otto Paajanen)

Serien står 3–3 i matcher

Kärpät–Ilves 2–1 (1–0, 0–0, 1–1)
08.35 1–0 Saku Mäenalanen (Julius Junttila, Ville Leskinen) pp
51.30 2–0 Mika Pyörälä (Juhamatti Aaltonen, Ludwig Byström) pp
54.20 2–1 Panu Mieho (Joona Ikonen, Simon Johansson)

Serien står 3–3 i matcher

KooKoo–Jukurit 1–2 (0–0, 0–0, 1–2)
49.02 0–1 Oliver Larsen (Petrus Palmu, Pekka Jormakka)
58.52 0–2 Patrik Puistola (Joachim Rohdin, Otto Mäkinen)
59.44 1–2 Heikki Liedes (Eero Teräväinen, Kasperi Ojantakanen)

Serien står 3–3 i matcher

Diskussion om artikeln