Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlands olympiska kommitté för tredje fall till FCEI – Vapaavuori: "Viktigt att ärenden utreds av oberoende organ"

Från 2022
Uppdaterad 06.04.2022 09:40.
Bild på Finlands flagga och OS-ringarna.
Bild: Lehtikuva

Ett tredje fall som rör Finlands olympiska kommitté ska utredas av Finlands centrum för etik inom idrotten FCEI. Det handlar om en man som ska ha trakasserat en kvinna verbalt under ett läger inför OS i Tokyo.

Det har stormat kring Finlands olympiska kommitté den senaste tiden. Det hela började med att Yle Urheilu avslöjade att Mika Lehtimäki hade fått en varning för osakligt beteende, och chefen för toppidrottsenheten lämnade sedan sin post.

Sedan framkom det även att Anni Vuohijoki misstänktes för sexuella trakasserier. Vuohijoki lämnade sin plats i styrelsen samtidigt som Finlands centrum för etik inom idrotten FCEI utreder ärendet.

Nu meddelar också Finlands olympiska kommitté att det finns ett tredje fall som FCEI ska utreda. En manlig anställd beskylls för att ha trakasserat en kvinnlig expert verbalt under ett läger före OS i Tokyo förra sommaren, skriver man i ett pressmeddelande.

– Med den här åtgärden vill vi visa att vi följer det ansvarsprogram som finns, säger Jan Vapaavuori som är ordförande för Finlands olympiska kommitté.

Jämställdhetsombudsmannen kontaktades

Enligt olympiska kommittén har ärendet utretts under sommaren och hösten och då har det inte förekommit några misstankar eller anklagelser om trakasserier.

Den senaste tidens händelser har ändå gjort att den drabbade personen kontaktat jämställdhetsombudsmannen för att få klarhet i ärendet.

Jämställdhetsombudsmannen har i sin tur kontaktat Finlands olympiska kommitté och därför går ärendet vidare till FCEI.

– Vi har reagerat på alla fall som kommit till vår kännedom och gjort egna undersökningar. Samtidigt anser vi att det är viktigt att ärenden också utreds av ett oberoende organ. Olympiska kommittén har en stark vilja att får klarhet i ärenden, säger Vapaavuori.

Trakasserande toppchefer är tecken på rutten jobbkultur

16:39

Diskussion om artikeln