Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mammor i Jakobstad söker vänner – kan vara svårt att "ragga kompisar" i vuxen ålder

Från 2022
Uppdaterad 06.04.2022 08:28.
Två kvinnor och två barni  en soffa.
Bildtext Hanna Wester och Nina Karvonen med barnen Ted och Ella.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

När Hanna Wester väntade barn blev hon rädd att bli ensam. Hon hade flyttat hem till Jakobstad efter flera år på andra orter och när hon märkte att vänner inte var någon självklarhet föddes tanken på vänmammagrupper.

– Jag började tänka att hur gör de som kanske är nyinflyttade, från andra länder eller andra städer, de som inte har några halvbekanta att kontakta.

Idén att via Facebook skapa vänmammagrupper kläcktes för en månad sen och nu har 40 mammor anmält sig till grupperna. Utöver det har 10 personer anmält intresse för att vara ansvarig vänmamma, alltså att vara den som ser till att träffarna blir av.

– Responsen har varit jättepositiv och det märks att det finns ett behov, säger Wester.

De första träffarna kommer att ordnas så fort som möjligt, troligen i slutet av månaden.

En kvinna med ett barn i famnen.
Bildtext Hanna Wester med sonen Ted, sju månader.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Ibland finns varken möjlighet eller ork att umgås

Nina Karvonen är en av de blivande ansvariga mammorna. Hon flyttade till Jakobstad för ett par månader sedan efter 11 år i Vasa och Korsholm.

– När jag såg det här på Facebook tänkte jag direkt att det är för oss. Även om jag är härifrån har jag inte så många mammakompisar här, säger Karvonen.

I synnerhet under coronatiden har Karvonen ibland känt sig ensam, dels kanske för att det inte funnits möjlighet att umgås med andra men inte heller ork.

– Vi var sjuka hela hösten, jag var hemma med båda barnen, så var Nils på dagis några dagar och drog hem en ny förkylning och så vågade man inte träffa någon. Så det har varit ensamt på det sättet.

Bara att ha någon att prata med kan göra vardagen enklare, enligt Karvonen.

– Men det kan vara ganska svårt hitta kompisar i vuxen ålder, var ska man liksom börja, hur raggar man kompisar? Det är ganska svårt, säger Wester.

En kvinna med ett barn i en soffa.
Bildtext Nina Karvonen med ettåriga dottern Ella.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

För mammor som inte styr upp allt själv

Wester är själv ändå väldigt social och därför var tröskeln låg att kontakta halvbekanta och skapa ett nätverk då hon fick sonen Ted för sju månader sedan.

– Jag har varit lite framfusig men det är också en del av min personlighet.

Men alla är inte så "framfusiga" och det är också med tanke på dem som Wester ville skapa sådana här grupper.

– Det är kanske lättare om man bara kan anmäla sig och så finns det mammor som ser till att de första träffarna blir av. Just för att det finns de som inte tycker om att ta initiativ.

För Karvonen är det extra viktigt att få med de som själva inte tar initiativ.

Nu styr vi ihop det och så får man bara komma som man är.

Nina Karvonen

Både Wester och Karvonen tror att många vuxna i dag känner sig ensamma.

– Man märker att allt kretsar kring vardagen och att få allt att gå ihop. Bara att träffa någon på kaffe är också ett pussel. Så jag tror folk ibland inte tar sig tid utan bara kör på.

Grupperna kommer att delas in enligt mammornas intressen och barnens ålder. Om det finns mammor med andra modersmål beaktar man också det. För Wester är också flyktingar och invandrare en viktig målgrupp.

– Det var där en del av mitt hjärta låg, just hur nyfinländare ska hitta vänner.

Också behov av vängrupper för pappor

På samma sätt som det finns mammagrupper på sociala medier finns också gruppen Papparum i Österbotten. I höstas skapades också en fysisk pappagrupp som började träffas i Jakobstad.

– Vi har haft en grupp på 8-10 pappor, vi träffades en gång i veckan. Efter julen har det blivit lite mer sporadiskt. Det är svårt att få schemat att gå ihop, säger Sebastian Holmgård som är en av papporna i gruppen.

Enligt Holmgård finns ett stort behov av också pappagrupper.

– Det är skönt att dela tankar kring småbarnsliv och sådant. Alla i gruppen har uttryckt en känsla av att det är svårt, i vårt samhälle finns få möjligheter för män att prata personliga grejer. Så det är skönt att ha ett ställe för det.

Liksom de flesta andra pappor i gruppen är Holmgård inte längre föräldraledig. Då han tidigare var hemmapappa var han med i en grupp med främst hemmamammor.

– Där fick man bolla tankar kring barn och det var skönt att höra att alla andras barn är lika hopplösa som ens egna, säger Holmgård.

Man med två barn.
Bildtext Sebastian Holmgård tycker det finns ett stort behov av pappagrupper.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Men det finns åtminstone ett par saker som skiljer diskussionerna i mammagrupperna från de i pappagrupperna, enligt Holmgård. En sak som männen har diskuterat är känslan av att man kan känna sig lite värdelös i början av småbarnslivet.

– Det har kommit upp flera gånger, vi har pratat om hur man som pappa ska komma in i rutinerna och vara delaktig från början då det ändå är mycket man amning och sådant. Då kan man känna att man inte duger till så mycket.

En annan skillnad är enligt Holmgård att pappor sällan tar ut långa perioder föräldraledighet, speciellt då barnen är små. Det betyder enligt Holmgård att papporna ofta får sina sociala kontakter på jobbet.

– Sedan när man är hemma med barnet en längre tid märker man att oj, man får lite stugfeber och tänker att hjälp vem ska man träffa. Via jobbet får man de sociala kontakterna på köpet.

Trots att papporna inte gjort reklam för varken de fysiska träffarna eller Papparum på Facebook är det mer än 100 pappor som gått med i facebookgruppen. Enligt Holmgård finns det rätt dåligt utbud för pappaträffar.

– Jag tänkte (då den första gruppen började, reds anm) att ingen vågar komma, och hade jag själv inte varit engagerat mig hade jag varit superskeptisk till att gå och träffa vilt främmande folk. Men det kom folk och det var kul.

Holmgård tror också att flera vängrupper för pappor skulle fylla en viktig funktion.

– Man har inte så jättemånga vänskapsrelationer.