Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Invånare i Butja vittnar om brutala ryska mördarsoldater som tog över staden: "De sköt en man rakt framför ögonen på mig"

Från 2022
Uppdaterad 06.04.2022 14:05.
En hund sitter bredvid en man som ligger på marken död. Hans kropp har täckts av en filt.
Bildtext En hund står bredvid en man som ligger död på gatan i Butja. Bilderna från Butja visar den hemska verkligheten som invånarna levt i under den senaste tiden.
Bild: Vojtech Darvik Maca / AOP

Vittnesuppgifterna som nu rasslar in från staden Butja är råa. Civila på plats beskyller ryska styrkor för krigsbrott och konstaterar att det inte var de unga ryska soldaterna som erövrade staden som utförde brotten, utan äldre ryska soldater.

Vi varnar för starka bilder och beskrivningar av händelserna i Butja, Ukraina, i den här artikeln.

Svartbrända kroppar syns överallt på gatorna i staden Butja efter att ryska styrkor dragit sig tillbaka från staden. På en av kropparna syns ett kulhål vid vänster tinning. Ett ansikte på en annan dödad person har förvridits av smärta. Bland brännskadade kroppar syns också en liten fot – ett barn som knappt är igenkännbar.

Bevisen på den ryska tortyren och dödandet i staden är tydliga.

Två gravar täckta med blommor.
Bildtext Två gravar intill en kyrka i Butja.
Bild: Diego Herrera Carcedo / AOP

Lokalbefolkningen och hela världen är skärrad. Invånaren Olena berättar för nyhetsbyrån AFP att situationen i staden tog en vändning till det sämre då nya, äldre ryska soldater kom till staden. Hon beskriver de äldre soldaterna som mycket hårdare än de yngre soldater som erövrade staden.

– De var brutala jämfört med de yngre soldaterna. De sköt en man som var på väg för att handla mat, rakt framför ögonen på mig. De spred rädsla i staden, säger Olena.

Från redaktionen: Därför publicerar vi bilderna från Butja

FSB-soldaterna i Butja inledde massakern

Ryska styrkor erövrade Butja i början av kriget, den 27 februari. Olena berättar att den ryska armén i staden till en början främst bestod av unga ryska soldater som inte gjorde den civila befolkningen illa.

– Två veckor senare kom det andra soldater. Äldre soldater. De var mer än 40 år gamla och de var brutala. De behandlade alla dåligt. Det var då som massakrerna började, säger Olena till AFP.

Hon säger att de äldre soldaterna var välutrustade jämfört med de yngre. Hon berättar att de var klädda i svarta och mörkgröna uniformer i stället för den vanliga klädseln.

– Det fanns några snälla män bland de ryska soldaterna och så fanns det några väldigt hårda män, speciellt från FSB – den ryska federationens federala säkerhetstjänst.

En död människa ligger på sidan på marken omgiven av bråte.
Bildtext En död man ligger vid en väg i Butja bland bråte, en syn som invånarna i Butja sett varje dag i flera veckors tid.
Bild: Vojtech Darvik Maca / AOP

Hon säger att flera av de yngre ryska soldaterna gav henne mat som hon kunde ge till sina barn. Hon berättar att endast kvinnor fick hämta vatten eller mat. Männen fick inte röra sig på gatorna.

– Det var de yngre soldaterna som berättade för oss att FSB förbjudit oss från att röra oss i staden och att FSB är mycket våldsamma specialstyrkor. Det var ryska soldater som sa det här om andra ryska soldater.

Hon berättar att hennes grannar, två män och en kvinna, en kväll förde ut skräpet. De kom aldrig tillbaka.

– De hittades av kvinnor i vår byggnad när de gick ut för att samla ved. Deras kroppar låg i blod på marken och de hade kulhål på sig.

Lik överallt i staden, tortyr och våldtäkter: "Putin kan dra åt helvete"

De lokala invånarna berättar att de tvingats gräva massgravar för de civila som de ryska styrkorna dödat. Butjas borgmästare uppger att 280 människor begravts i en och samma massgrav. Den totala dödssiffran är oklar.

Andra dödade har lämnats på marken och en del i källare. I ett barnsanatoriums källare hittades fem dödade män med händer bundna bakom deras ryggar.

AP:s journalist på plats i staden berättar att kroppar finns runtom i hela staden. I ett bostadskvarter, alldeles intill en lekpark, ligger över 20 döda i en hög. Ett kvarter bort ligger fler kroppar, bland dem ett barn.

En kvinna kramar om en man utanför ett bostadshus.
Bildtext En räddningsarbetare kramar om en kvinna som förlorat sin man och sin bror.
Bild: Narciso Contreras / AOP

Många av de som dödats ser ut att ha skjutits på nära avstånd – många av dem i huvudet. På gatorna finns också dödade kvinnor som ligger nakna. Människorättsorganisationer uppger att man misstänker flera fall av våldtäkt som begåtts av ryska styrkor.

– Det är horribelt. Rysslands president Vladimir Putin kan dra åt helvete, säger den ukrainska inrikesministern Denys Monastyrskyj på plats i staden.

"Det här är inte Ryssland, det är ett monster"

Serhij Lahovskyj i Butja har förlorat sin närmaste barndomskompis Igor Litvinenko. När Reuters träffar Lahovskyi står han och kramar om kompisens kropp som ligger på marken täckt av en matta. Lahovskyjs kompis försvann när de ryska styrkorna ockuperade staden och har nu hittats död, dumpad i ett trapphus.

Han har skjutits i huvudet genom munnen på nära håll. Hans ansikte är täckt av svart och rött blod. Hans skalle är krossad.

– Han hittades bara en dag innan han skulle fylla 30 år, säger han till Reuters.

Hans mage är täckt av röda märken. Lahovskyj säger att han misstänker att hans kompis slagits och torterats.

– Varför har de här djuren skjutit honom? Det här är inte Ryssland, det här är ett monster. Varför skjuter man någon så här? Berätta för mig, snälla. Låt dem brinna i helvetet.

Människor packas in i svarta sopsäckar.
Bildtext Arbetet med att samla in de dödade för att identifiera dem och begrava dem har inletts. Dödssiffran väntas stiga i och med att utredningarna framskrider.
Bild: Vojtech Darvik Maca / AOP

Också Reuters journalist på plats berättar att döda kroppar ligger på gatorna runtom i staden. En del av dem ser ut att vara ihjälslagna, medan andra har skjutits i huvudet. Somliga har kulhål i ögonen. En del kroppar har stympats.

Ljudmyla Verhinska har förlorat sin 32-årige son. Hon säger att hon hittade honom med kulhål i ena ögat.

– Han gick ut för att föra bort soporna när han sköts ihjäl. Sju dagar senare hittade jag honom. Och i dag hittade jag hans vän dödad, säger hon till Reuters.

Hon tillägger att han nu begravts nära hennes bostadshus.

– Vad mer kan jag säga, säger hon gråtandes.

Källor: AFP, AP, Reuters

Bestialiska grymheterna i Butja – brott mot mänskligheten

16:36