Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lauri Markkanen vass då Cleveland förlorade måstematchen mot jumbon – tvingas nu spela play-in för att nå slutspel: "Höll inte vår standard"

Från 2022
Lauri Markkanen hoppar med boll.
Bildtext Lauri Markkanens Cleveland tvingas i värsta fall spela två ödesmatcher i ett play-in-kval till slutspelet.
Bild: Dan Hamilton/USA TODAY Sports/All Over Press

Två matcher återstår av grundserien i NBA för Cleveland Cavaliers del – men det står redan nu klart att laget inte går direkt till playoffs. Så klart är det en besvikelse, säger Lauri Markkanen.

Det handlade om ett halmstrå – men Cleveland lyckades inte greppa det.

– Det var helt klart en stor match för oss, säger Lauri Markkanen efter förlusten mot jumbon Orlando Magic enligt sajten Cleveland.com.

– Alla här känner lika. Vi borde ha vunnit den här matchen. Vi hade mycket mer att spela för, fortsätter han.

Det hade Cavs sannerligen. I NBA går de sex främsta lagen i konferenserna direkt till slutspel, lagen som placerar sig sjua till tia tvingas spela en första kvalomgång.

Först möts lag sju och åtta samt nio och tio. Vinnaren av det bättre matchparet går direkt till slutspel och möter tabelltvåan, förloraren möter vinnaren av det sämre matchparet och vinnaren därifrån möter sen konferensettan.

Cleveland ligger just nu sjua, men hade med en seger över Orlando ännu haft en teoretisk chans att hoppa förbi Chicago Bulls i tabellen. Det ljuset slocknade snabbt.

"Det här var inte vi"

Cleveland fick förvisso en panginledning på måstematchen då de snabbt gick upp i en 14–3-ledning. Men efter det gick allting snett.

Inför den fjärde perioden ledde Magic med fem pinnar, ökade ledningen som bäst med fem poäng till, men lyckades inte döda matchen. Cleveland kom tre poäng ifrån att kvittera med 48 sekunder kvar, men Markkanen missade sitt skott.

Istället satte Orlando en tvåpoängare i den andra ändan och säkrade segern. Slutresultatet: 120–115.

Trots missen i slutet var Markkanen poängmässigt näst bäst på plan med 25 pinnar. Endast Darius Garland (27) satte fler.

– Det här var inte vi. Det där var inte den sortens basket vi vill spela, säger Markkanen.

– Vi kan inte vänta till den fjärde perioden innan vi skärper oss. De sista fem minuterna spelar vi med den intensiteten i försvaret som vi ska spela i 48 minuter. Det är självklart en besvikelse. Mer än något för att vi inte höll vår standard, säger Markkanen.

"Jobbade hårdare än oss"

Coachen J.B. Bickerstaff påminner också om att Magic, trots att de ligger sist i konferensen, är ett lag man alltid ska ta på allvar.

– De jobbade hårdare än oss, tävlade mer än oss. Man måste ge dem kredd. Jag är bara besviken på insatsen killarna ger i dag, säger han.

Ifall slutspelet skulle börja nu skulle Cleveland möta Brooklyn Nets i play-in-turneringen. Nets har ändå spelat en match färre och kan ta sig förbi Cavs i tabellen. Det kan också åttan Atlanta och tian Charlotte göra.

Två matcher återstår av grundserien för Clevelands del.

Under nattens omgång förlorade Los Angeles Lakers mot Phoenix Suns med 121–110, vilket innebär att LeBron James, som förvisso är skadad, och den stjärnspäckade truppen missar slutspel. Det är fjärde gången i James karriär som hans lag inte går till playoffs.

Diskussion om artikeln