Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Ålands Radio: Landskapsregeringen utreder vårdarnas insats i dödsfall i polishäkte i Mariehamn

Från 2022
Landskapsläkare Knut Lönnroth står framför Ålands landskapsregering huset. Mariehamn, 7.10.2020
Bildtext Nu inleds utredning över vårdens agerande, säger landskapsläkare Knut Lönnroth. Bilden är tagen i oktober 2020.
Bild: Henri Salonen

En man avled i polishäkte i Mariehamn sommaren 2021. Snart tio månader senare har Landskapsregeringen bestämt sig för att utreda vårdarnas agerande.

– Jag kan bekräfta att vi utreder den delen av händelsen som rör de enskilda sjukvårdarnas agerande, vilket hör till vår behörighet men utöver det kan jag inte kommentera utredningen, säger landskapsläkare Knut Lönnroth till Ålands Radio.

Svenska Yles granskande program Spotlight berättade tidigare i veckan om mannen som dog i polisförvaret i Mariehamn i juni 2021.

Döden i häktet - Spela upp på Arenan

Tidigare i vintras har tillsynsmyndigheten Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) publicerat en utredning. Den utredningen var av mer generell karaktär och gick igenom Ålands hälso- och sjukvårds och ambulanspersonalens arbetssätt och rutiner.

Rapporten kom med några allmänna rekommendationer om hur rutiner kunde förbättras, men den gick inte in på hur rutiner fungerar i praktiken.

Ålands polis har ändrat rutiner efter dödsfallet

Åklagaren har tidigare utrett polisens insats kopplat till dödsfallet. Åklagarens slutsats var att polisen följt sina rutiner och inte gjort sig skyldig till några fel.

Ålands polismyndighet har ändrat sina rutiner efter dödsfallet. Tidigare var praxis att granska de personer som tagits till häktet varannan timme genom att titta in i cellen via en lucka i dörren.

Efter dödsfallet har polisen ändrat rutinerna så att intagnas hälsotillstånd måste granskas noggrannare, så att polisen fysiskt går in i förvaret och granskar den intagna personens mående.

Många myndigheter inblandade leder till fördröjningar

Att vårdens agerande börjar utredas tio månader efter händelsen beror på att ärendet har bollats mellan Valvira som övervakar social- och hälsovården och de åländska myndigheterna.

– Det blir snårigt eftersom det har blivit så många olika myndigheter inblandade och det behöver det ofta vara i sådana här fall, men då vi gjort olika tolkningar av lagen har det uppstått olyckliga fördröjningar, säger Knut Lönnroth till Ålands Radio.