Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hur bemöter man barn som blivit sexuellt utnyttjade? – workshop för lärare ordnas i Åbo och Vasa

Från 2022
Uppdaterad 10.04.2022 10:37.
Brev postas i orange postlåda.
Bildtext "Vågar du se dem nu?" – blivande lärare får ta del av en personlig berättelse om hur våld i hemmet kan ta sig uttryck i skolan.
Bild: Rebecca Simons

Blivande lärare och skolpersonal kan under veckan ta del av en workshop som hålls i Vasa och Åbo, och som handlar om hur man bäst bemöter barn som utsatts för sexuellt, fysiskt och emotionellt våld.

Workshoppen, som främst riktar sig till lågstadielärare och personal, har utvecklats av läraren Rebecca Simons tillsammans med Diana Sundström.

Sundström, som blev sexuellt utnyttjad av en familjemedlem, delar under workshoppen med sig av sina egna erfarenheter. Hon kände sig ofta missförstådd av sina lärare, och problemen i hemmet påverkade hennes skolgång.

Rebecca Simons, som är verksam som konstnär och lärare, berättar att idén till workshoppen föddes under en av hennes utställningar som handlade om sexuellt utnyttjande i familjen.

– Diana var en av besökarna på utställningen. Vi började prata med varandra, och hon berättade att hon aldrig riktigt kände sig sedd som elev i skolan. Då problemen i hemmet tog sig uttryck i skolan blev hon antingen kategoriserad som ett problembarn eller senare som en stjärnelev. Det hela blev ett sorts dubbelt trauma för henne.

Framför allt kommer workshoppen att fokusera på skolsituationer som besökarna får fundera över.

– I många fall är det såklart omöjligt för lärare att veta vad som har skett i hemmen. Därför vill vi under evenemanget skapa en möjlighet att diskutera elevbemötande utifrån olika situationer som Diana lägger fram, och vad ska man göra och inte göra som lärare. Vi kommer också att presentera fakta kring sexuellt utnyttjande och våld i hemmet, berättar Simons.

Kvinna med mörkt halvlångt hår står framför tavla.
Bildtext Läraren och konstnären Rebecca Simons är en av initiativtagarna till workshoppen.
Bild: Rebecca Simons

Att stöda ett barn som blivit utsatt för våld i hemmet handlar framför allt om att vara en trygg person och medmänniska och att verkligen lyssna på barnet, säger Simons.

Våga prata med eleven – men undvik ledande frågor

Under workshoppen deltar också två experter från Åbo Akademi, professor i tillämpad psykologi Jan Antfolk och psykologistuderande Louise Salminen.

– Jag och Jan kommer att lyfta fram fakta, och bidra med ett vetenskapligt perspektiv på de här frågorna, berättar Salminen, som är är magisterstuderande och också arbetar som assistent för specialiseringsutbildningen i rättspsykologi.

Kvinna med långt, ljust hår sitter på gräsmatta.
Bildtext Louise Salminen, psykologistuderande vid Åbo Akademi, fungerar som expert under seminariet.
Bild: Louise Salminen

Både Salminen och professor Jan Antfolk betonar vikten av att inte ställa ledande frågor när man pratar med barn angående våld i hemmet.

– Det gäller att etablera en god samtalskultur där barnen vågar berätta olika saker till läraren. Ställ öppna frågor och undvik att vara överdrivet misstänksam. Skolan är en plats där sådana här saker tenderar att uppdagas. Det här innebär att lärare har ganska så stor press på sig, och därför behöver lärarna också få stöd för att kunna hantera situationerna, säger Antfolk.

Workshoppen Att bemöta barn som utsatts för sexuellt, emotionellt eller fysiskt våld i hemmet ordnas vid Academill i Vasa på onsdag, och vid Arken i Åbo på torsdag kl. 18.00-20.00.

Tillfället i Vasa är redan fullsatt.

Här kan du läsa mer om evenemanget.