Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Samlingspartiet gynnas av det ändrade säkerhetspolitiska läget – hoppar upp till ett väljarstöd på 26 procent

Grafik enligt hurdant väljarstöd partierna hade i början av april 2022.
Bildtext Samlingspartiet springer ifrån de andra partierna i Yles senaste partimätning.
Bild: Yle

Rysslands krig mot Ukraina har fått Natodebatten att blomma. I och med det har Samlingspartiet dragit ifrån resten av partierna medan Sannfinländarna tappar väljare.

Förändringarna i det säkerhetspolitiska läget har fått många män att ty sig till Samlingspartiet. Det här visar Yles färska partimätning. Partiet har ökat sitt väljarstöd med hela 3,5 procentenheter.

– Vi såg det genast veckan efter Rysslands attack mot Ukraina att Samlingspartiets stöd steg till en ny nivå. Där omkring har det också hållits under hela mätningsperioden, säger Tuomo Turja som är forskningschef vid Taloustutkimus.

Ökningen av stöd kommer främst från män. Det hänger ihop med att Samlingspartiet är ett uttalat Natopositivt parti. I alla Nato-mätningar ses ett större stöd för ett medlemskap i militäralliansen bland män än bland kvinnor.

Socialdemokraterna står stadigt

Statsministerpartiet med Sanna Marin i spetsen ökar sitt stöd med en halv procentenhet. Att ligga på 19 procent så här i slutet av valperioden är en aning anmärkningsvärt.

– Man har varit nöjd med statsministern under krisen och det syns i partiets siffror, SDP ligger relativt bra till, säger Turja.

Det parti som tappat tydligt sedan den förra mätningen är Sannfinländarna. Även här är orsaken säkerhetspolitiken.

– Sannfinländarna läcker tydligt till Samlingspartiet.

Det känns som att hela den här perioden varit ett undantagstillstånd

Samtidigt har också de som inte vet ökat. Turja ser att Sannfinländarna också har tappat väljare till gruppen av osäkra väljare.

– Det känns som att hela den här perioden varit ett undantagstillstånd, först hade vi pandemin som lyfte SDP och nu har vi en förändrad säkerhetspolitisk situation. Det påverkar väljarnas åsikter, säger Turja.

Han säger att det försprång som Samlingspartiet har kanske inte blir så långvarigt.

– Samlingspartiet har profilerat sig genom att stödja ett Natomedlemskap redan en längre tid, men det går troligen inte att utmärka sig på den punkten så länge till, om jag tolkar tidens anda rätt.

Kvinnorna överger Centern

Centerns väljarstöd sjunker från 13,4 till 12,3. Inga konstigheter där, säger Turja.

– Partiet har hållit sig kring 12 och 13 procent en längre tid.

Mest har partiet tappat bland kvinnorna. En del har gått över till Samlingspartiet och en del centerväljare har blivit osäkra på sitt val.

Svenska folkpartiet går från 4,8 till 4,2 vilket hålls inom felmarginalen som är 1,8 procentenheter åt vardera hållen.

Vänsterförbundet gör inga enorma förändringar när deras väljarstöd går från 9,1 till 8,4. Kristdemokraterna hålls stadigt på cirka tre procent och De Gröna tappar 0,4 procentenheter. Rörelse nu går från 2,3 till 2,6 procents väljarstöd.

Mätningen gjordes mellan den 2 och 5 april av Taloustutkimus. Frågorna som ställdes var vilket parti man skulle rösta på om det vore riksdagsval nu och 2740 personer från Fastlandsfinland intervjuades.