Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Också fåglarna undrar om det är vinter eller vår: "Det går åt mycket energi i en snöstorm och tyvärr kan många fåglar dö"

Från 2022
Uppdaterad 06.04.2022 22:19.
Pontus Rancken tittar i sin tubkikare. Snön yr omkring honom.
Bildtext Pontus Rancken har redan sett 51 olika fågelarter i år. Han blir alltid glad då det kommer en ny fågel som han inte sett det här året, eller en ny art han aldrig sett. Den här gången kunde han pricka av årets första krickor.
Bild: Lone Widestam / Yle

Många hann redan tro att våren var här, så också fåglarna. Då vi människor kanske mest suckar över att tvingas ta fram snöspaden igen så tänker fåglarna nästan bara på mat.

Ena dagen är det snöstorm, följande strålande solsken med blå himmel och däremellan kallt och blåsigt. Då snöstorm och köldknäpp slog till blev både människor och de tidigt anlända flyttfåglarna förvirrade. Är det vinter eller vår och vad ska vi nu göra?

– Det är knepigt och fåglarna har det svårt, speciellt de som nyligen kämpat sig över finska viken och så möts de av en snöstorm, berättar Pontus Rancken som är fågelskådare.

Rancken besöker fågeltornet vid Ruskis fågelskyddsområde i Borgå så gott som varje dag och trots att det den här dagen är snöstorm och hård västlig vind traskar han iväg till fågeltornet med tubkikaren i högsta hugg. Han har det ändå bättre ställt än fåglarna.

– För att överleva måste fåglar äta otroliga mängder mat. De måste äta en tredjedel av sin kroppsvikt varje dag för att klara sig, kanske mer då det är snöstorm.

Tre tranor flyger bland snöflingorna.
Bildtext Tranor är tåliga fåglar. De tar en paus från att flyga i snöstormen och vilar ut i Ruskis fågelskyddsområde.
Bild: Lone Widestam / Yle

De vingbeklädda varelserna ska hålla en kroppstemperatur på 42 grader. Och när de rör sig upp till 43 grader.

– Det både krävs mycket energi och det går åt mycket energi. Tyvärr är det många som dör men de som klarar sig är väldigt härdiga.

Fåglarna tänker nästan bara på mat - Spela upp på Arenan

Väl uppe i fågeltornet blickar vi ut över naturskyddsområdet. Nere på den frusna strandbanken skymtar vi tre mörka fläckar och det är svårt att se genom det ymniga snöfallet vad det rör sig om. Kan det vara fåglar som utmanar snöstormen? Kanske det är önsketänkande och egentligen bara tre stenar. Men sedan rör stenarna sakta på sig. Pontus Rancken viker snabbt upp sin tubkikare. Genom titthålet ser han tre av våra största fåglar, tranan. Då ögat vant sig vid snöfallet ser vi sex tranor.

– Tranor och tofsvipor är tåliga. De kommer tidigt för att skaffa revir och rasta i Östnyland för att sedan fara norrut när det är bättre väder.

Tre av tranorna flyger iväg, seglar en stund bland snöflingorna för att sedan landa på isen en bit bort. Två av dem börjar skutta. Den ena bugar och breder ut sina vingar, den andra sträcker på halsen och gör ett luftsprång. Pontus Rancken menar att vi fått se trandans.

Tre tranor som dansar på snön. De breder ut sina stora vingar.
Bildtext Titta på mig, titta på mig!
Bild: Lone Widestam / Yle
Tre tranor som dansar. Ena skuttar och breder ut sina enorma vingar.
Bildtext Vilka fina skutt jag kan!
Bild: Lone Widestam / Yle

Fåglarna har fullt upp på våren

Det är fortfarande snö på marken i Östnyland och både temperaturerna och väderförhållandena växlar mellan att vara vintrigt och vårigt. Rancken menar att det är svårt för fåglarna att veta vad de ska göra.

– Det kan vara svårt för fåglarna att ta beslut. En del flyger söderut och kommer tillbaka igen då det blir varmare. Men det går mycket energi åt så de kan inte flyga alltför länge.

– De ska också skaffa revir, förbereda sig för parning och äggläggning och de ska bygga bo. Det är mycket de har att stå i och besluten måste göras i något skede. Ibland går det på tok om de byggt bo eller lagt ägg för tidigt.

Fåglar i snöstormen - Spela upp på Arenan

Fast det är knepigt är det inte ovanligt eller extremt då vintern gör återkomst. Fåglarna har en bra förmåga att förbereda sig för oväder.

– Fåglarna har ätit upp sig med mycket näring i förväg och nu kan de kanske ta det lite lugnare när ovädret är som hårdast. Men så fort de får en möjlighet äter de mer energi så de klarar sig en stund igen.

Fullt på fågelbrädet

Kanske du har registrerat fler fåglar och speciellt fler koltrastar än vanligt den här tiden vid fågelbrädet. Fågelskådare Magnus Östman i Lovisa har vanligtvis en till tre koltrastar vid sin fågelmatningsplats men nu är där ovanligt många.

– Det beror på att det kommit tillskott på nyanlända koltrastar. Det är ingen nöd på dem men de söker sig till matstationerna.

Han konstaterar också att det är ovanligt med så här mycket snö den här tiden på året.

– Jag minns inte när det varit så här sent med snösmältningen.

Snötäcket gör att fåglarna har svårt att hitta föda och de letar febrilt efter barmark för att hitta frön.

– Bara nätterna blir varmare och snön smälter blir livet lättare för fåglarna. Det är vanligt att det kommer bakslag och fåglarna har en överlevnadsstrategi.

Ett svanpar som ligger på snötäcket bland vass.
Bildtext Ett svanpar letar efter föda.
Bild: Lone Widestam / Yle

Från fågeltornet i Ruskis blev saldot i snöstormen överraskande stort. Förutom de sex tranorna bongade Pontus Rancken ett svanpar, gräsänder, tofsvipor, blåmesar och för honom årets första krickor.

Hemligheten är kanske deras sätt att spara på energi.

– Fåglar är härdiga. De kan spara på energi. De har en förmåga att samla energi när det finns tillfälle och sedan kan de hålla ner på förbrukningen när det behövs. Där skulle vi kunna lära oss mycket av deras energisparande – det är förvånansvärt att se så mycket fåglar i det här vädret.

Diskussion om artikeln