Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

I kväll når en av de sista lasterna rysk råolja Nestes raffinaderi i Sköldvik

Från 2022
Uppdaterad 07.04.2022 05:50.
Oljeraffinaderi i skymningen.
Bildtext Nestes raffinaderi i Sköldvik. Arkivbild.
Bild: Pressbild / Neste Abp

En av Nestes sista oljelaster från Ryssland kommer till Sköldvik i Borgå i kväll.

Neste meddelade i slutet av februari att man ersätter största delen av den ryska råoljan som används med andra råoljesorter.

Neste berättar nu att man inte har köpt rysk råolja på spot-marknaden efter att kriget i Ukraina började, och man gör inga nya avtal om att skaffa råolja eller fossila råvaror från Ryssland.

”Den ersättande råoljan köps på den globala marknaden. Till exempel norska råoljesorter från Nordsjön är i en stor roll”, svarar Nestes chef för oljeprodukter Markku Korvenranta per e-post.

Läget i början av april är att Neste har ersatt ungefär 85 procent av den ryska råoljan med andra råoljesorter.

”Vi genomför förändringarna på vårt raffinaderi på ett kontrollerat sätt, så att vi kan garantera säker drift och underhåll av produktionen på raffinaderiet. Neste har en central roll i att säkra Finlands försörjningssäkerhet när det gäller energi”, skriver företaget i sitt pressmeddelande.

De kvarvarande upphandlingskontrakten tar slut i juli för råoljans del. Fram till dess levereras ungefär ett lass rysk råolja per månad till raffinaderiet i Sköldvik i Borgå. Ett av de här sista lassen kommer fram i kväll (6.4).

Neste har före kriget gjorda upphandlingskontrakt med Ryssland gällande några andra fossila råvaror också, till exempel vakuumdistillerad gasolja som är svår att få tag på någon annanstans. De här kontrakten gäller till årets slut.

Diskussion om artikeln