Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tio klubbar välkomnar Jokerit tillbaka till FM-ligan – grönt ljus även från HIFK: "Huvudstadsregionen skulle behöva ett andra lag"

Från 2022
Jukka Valtanen svarar på frågor under en presskonferens.
Bildtext HIFK:s vd Jukka Valtanen. Rödtröjorna har saknat en lokalrival i sex år. Jokerit flyttade till KHL sommaren 2014 och Esboklubben Blues gick i konkurs våren 2016.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Yle Urheilu ringde runt till 15 hockeyligaklubbar och frågade hur de ser på att ta tillbaka Jokerit till FM-ligan.

På tisdagen stod det klart att Jokerit för gott lämnar den ryska hockeyligan KHL och på onsdagen berättade FM-ligans ordförande Heikki Hiltunen att han fört informella samtal med Jokerits huvudägare Jari Kurri.

Yle Urheilu ringde runt till de 15 ligaklubbarna och ställde frågan: skulle ni välkomna Jokerit tillbaka till FM-ligan?

Det finns ett brett, men inte villkorslöst, stöd för en ligacomeback.

Tio klubbar svarade ja: HIFK, Jukurit, KooKoo, Kärpät, Lukko, Pelicans, SaiPa, Sport, TPS och Ässät.

– Jag vet inte hur välkommen ska tolkas, men Jokerit är en traditionell finländsk hockeyklubb och huvudstadsregionen skulle behöva ett andra lag. Så visst skulle det finnas plats, säger HIFK:s vd Jukka Valtanen.

Jussi Markkanen svarar på frågor.
Bildtext SaiPas vd Jussi Markkanen vaktade Jokerits mål säsongen 2007–08.
Bild: Mikko Lieri / All Over Press

Alla klubbar poängterar att det finns villkor som måste uppfyllas för att en comeback ska vara möjlig. TPS vd Kai Koskinen motiverar sitt jakande svar med att Jokerit skulle göra ligan mer intressant och får medhåll av SaiPas vd Jussi Markkanen.

– Vi välkomnar Jokerit om kriterierna uppfylls. Jokerit har en stor supporterbas och skulle säkert bidra till ett ökat intresse för ligan, säger Markkanen.

– Jokerit är välkommen, men ägarstrukturen måste förändras och det får inte finnas ryskt ägarskap. Villkoren måste se lika ut som för alla andra ligaklubbar, konstaterar Jukurits vd Antti Laakso.

Fördel med 16 ligalag

Ingen klubb motsatte sig idén, men fem klubbar – HPK, Ilves, JYP, KalPa och Tappara – ville inte ta ställning.

– Jokerit är ett intressant varumärke i finsk ishockey. Klubben gör ett starkt juniorarbete. Om Jokerit får ordning på ägarskapet öppnar jag upp för diskussion, säger HPK:s vd Antti Toivanen.

Yle frågade även om lagantalet kan höjas från 15 till 16. Många vd:ar påpekade att ett jämnt antal lag skulle vara bättre än ett ojämnt.

Diskussion om artikeln