Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Direktör om samkommunens problematiska början: "Nog har jag varit arg på mig själv också"

Från 2022
Uppdaterad 07.04.2022 08:57.
Medelålderskvinna med axellångt blont hår och munskydd tittar in i kameran.
Bildtext Marina Kinnunen säger att det är många saker man kunde ha gjort bättre.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Det har inte varit någon lätt början för den nya samkommunen Österbottens välfärdsområde. Något som direktör Marina Kinnunen inte sticker under stol med.

Problemen har hopat sig under samkommunens första månader. Bland annat har löneutbetalningen strulat och det är svårt att nå fram per telefon.

Hundratals anställda fick fel lön eller ingen lön alls, fakturor skickades ut till fel personer, kommunernas olika system för med sig mer problem än man hade väntat sig och det finns svårigheter att nå fram per telefon.

- Inte har det varit enkelt. Men redan när man slår ihop två organisationer blir det mycket jobb. Nu har vi slagit ihop verksamhet från tretton kommuner och två samkommuner. Inte trodde vi att allt skulle fungera från början, säger samkommunens direktör Marina Kinnunen.

Rekryterat mer personal

Kinnunen säger att det finns många saker som behöver korrigeras och nya processer som måste hittas.

- Vi har haft för lite personal i många av våra stödtjänster och har fått lov att rekrytera.

Kinnunen anser ändå att man kunnat ge service till kunderna på ett ganska bra sätt.

- Förstås har det varit en del problem där också men det har inte uppstått några stora hot mot patientsäkerheten.

Har ni varit dåligt förberedda?

- Vi kunde ganska snabbt konstatera att den personal som kom från kommunerna och som ska jobba med stödtjänster var alldeles för otillräcklig. Men diskussionen före årsskiftet var att det ska sparas inom förvaltningen och vi borde under pågående år ha sparat 1,5 miljoner. Det kommer inte att gå och politikerna har redan gett mer resurser till förvaltningen.

- Nog har jag varit arg på mig själv också. Kanske vi tänkte att när man slår ihop så blir det mindre jobb, men i början blir det tvärtom bara mer arbete.

"Det kan bara bli bättre"

Kinnunen berättar att man från Kymsote i Kymmenedalen flera gånger påpekade att man ska se till att ha tillräckligt med folk inom förvaltningen.

- Men det är ju svårt att på förhand veta vad som kommer att hända. Till exempel vad gäller lönerna. När första lönedagen kom visade det sig att det fanns många personer som blivit flyttade till oss som vi inte blivit informerade om. Nu måste vi bara korrigera och det har vi försökt göra. Vi har rekryterat mer folk. Det kan bara bli bättre.

Löneutbetalningarna fungerar ännu inte felfritt.

- Men det är redan mycket bättre.

Olika system orsakar telefonstrul

Telefonproblemen är också bekanta för Kinnunen.

- Ser man på HR, där vi haft alldeles för lite personal, så har de varit tvungna att prioritera. Om alla svarar i telefon så hinner man inte ta itu med sådant som måste korrigeras. De jobbar enormt bra, men det är förstås svårt om man är för få. Men nu har vi flyttat personal inom huset och också rekryterat.

Svenska pensionärsförbundet har kontaktats av flera personer som är frustrerade över att inte komma fram till rätt person per telefon.

Kinnunen säger att man har pratat med pensionärsförbundet och redan försökt ändra på en del saker.

- Men ett stort problem är våra datasystem. Vi har olika system och därför måste man göra flera val när man ringer, för att komma fram till ett sådant ställe där ens information finns. Där försöker vi också hitta lösningar som skulle få det att fungera bättre.

Har ett par år av pandemi påverkat förberedelserna?

- En del av de här sakerna vet jag faktiskt inte hur vi kunde ha gjort bättre. Men absolut, coronan påverkade mycket. Och när vi körde igång så hade vi de värsta coronasiffrorna under hela pandemin.

Fem år för att det ska fungera ordentligt

Kinnunen framhåller att förändringen från Vasa sjukvårdsdistrikt till samkommunen Österbottens välfärdsområde är stor, större än vad många förstår.

- Men absolut, det är många saker vi kunde ha gjort bättre. Och de här insikterna försöker vi berätta för andra, eftersom hela landet står inför samma situation om ett år.

Enligt vad Kinnunen fått höra från områden som gjort övergången före Österbotten, kommer det att ta kring fem år att få organisationen att fungera ordentligt.

Men det börjar också synas något positivt av sammanslagningen.

- Det börjar synas fler och fler positiva saker, där man märker att saker kan utvecklas tack vare att man är i samma organisation. Men det här är en stor process och det kommer att ta sin tid.

Diskussion om artikeln