Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tullen har snappat upp misstänkta försök att kringgå sanktionerna

Uppdaterad 07.04.2022 08:40.
Datorer som tullen undersökt på grund av misstankar om försök att kringgå sanktionerna mot Ryssland och Belarus.
Bildtext Bland annat datorer kan användas också i militära syften och kan omfattas av sanktionerna mot Ryssland och Belarus.
Bild: Tulli

Tullen i Finland har inlett ett tjugotal preliminära utredningar kring misstänkta försök att kringgå sanktionerna mot Ryssland och Belarus. Bland annat elektronik och lyxvaror omfattas av sanktionerna.

Sedan EU-länderna införde sanktionerna mot Ryssland och Belarus, på grund av kriget mot Ukraina, har tullen i Finland börjat undersöka flera misstänkta försök att bryta mot reglerna.

I ungefär tjugo fall handlar det om preliminära utredningar, två fall har i det här skedet gått till regelrätt förundersökning.

Tullen uppger att man i tio av de preliminärt utredda fallen inte fann orsak att gå vidare, eftersom transporten hade inletts innan sanktionerna trädde i kraft.

Elektronik och lyxvaror – och konst

Import- och exportsanktionerna är omfattande och gäller bland annat varor som kan användas både i helt civila syften och i militära sammanhang.

I praktiken handlar det om exempelvis eletronik och elprylar.

Dessutom omfattas lyxvaror av olika slag av sanktionerna.

Under ett vanligt år inleder tullen mellan fyra och tjugo förundersökningar.

I helgen beslagtog Tullen vid gränsstationen i Vaalimaa en dyrbar last som var på väg från Japan och Italien via Finland till Ryssland.

På onsdagen bekräftade Tullen att det är fråga om så kallade museilån, det vill säga konstföremål som ägs av ryska muséer och som har lånats ut till andra muséer.

Konstverken omfattas av de sanktioner som EU har infört mot Ryssland och därför kan de inte ännu återlämnas till Ryssland.

Källa: Tullen