Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Stjärnspäckad thriller, fotbollshuliganer och somrig matlagning – 10 serier att sträcktitta på under påskhelgen

Från 2022
Kvinna som tittar på tv.
Bildtext "Arenan, Arenan på väggen där, visa mig vilken den bästa serien är."
Bild: Creative Commons / Mariakray

Påsken är här – nu kanske du äntligen har ledigt och tid att dega i soffan och sträckkolla serier medan du mumsar i dig chokladägg och memma. Hooligan, Eagles, Svart Sand och Kan vi bara få njuta är bara några av måste-se-serierna på Yle Arenan.

På Yle Arenan finns det något för alla serieälskare och här får du tio serier att titta på under helgen.

Hooligan

Programmet är inte längre tillgängligt

Vad är det?

En dansk dramaserie om den 18-årige fotbollsspelaren Mads. När han drabbas av en svår skada kollapsar hela hans värld och drömmen om att bli fotbollsproffs går i kras – han har inte råd med den knäoperation som skulle behövas för att spela igen. När Mads träffar den lokala fotbollshuliganen Lasse lockas han av den råa och våldsamma subkulturen kring huliganism. Mads vill vara en del av den men får lära sig den hårda vägen att alla inte är välkomna.

Varför ska du se?

Hooligan handlar om vänskap men det är också en stark berättelse om att hitta sig själv, efter att på en bråkdelssekund ha förlorat allt man byggt upp sitt liv kring: att vara en hyllad fotbollshjälte. Serien blev en hit i sitt hemland, Danmark.

Hur länge tar det att sträcktitta?

Hooligan fixar du på en kväll. Två timmar och 33 minuter tar det att se alla avsnitt.

Titta på serien eller lägg till som favorit

Eagles

Programmet är inte längre tillgängligt
Här kan du se trailern för den fjärde och sista säsongen av Eagles. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Vad är det?

Vi går vidare från fotbollshuliganism till en hockeystad. Eagles är ett populärt svenskt high school drama med influencern Felicia och hockeytalangen Elias i centrum. De är syskon och flyttar med sin pappa, som är NHL-stjärna, från Boston till småstaden Oskarshamn. Kändissyskonen väcker uppmärksamhet både i ishallens omklädningsrum och i gymnasiets korridorer.

Varför ska du se?

Eagles är skandinaviskt high school drama som bäst. Men Eagles är inte bara en lättsam serie utan tar upp även svåra ämnen som rivalitet, framtidsångest, psykisk ohälsa och dysfunktionella familjer. Den populära ungdomsserien kretsar också kring kärlek, vänskap och avgörande vägskäl. Det kan vara svårt att slita sig från serien när du börjat se, men oroa dig inte att det ska ta slut mitt i. Alla seriens fyra säsonger ligger nämligen på Yle Arenan.

Hur länge tar det att sträcktitta?

Du kan hänga i den hockeytokiga småstaden i hela 17,5 timmar!

Titta på serien eller lägg till som favorit

Skrotad

Programmet är inte längre tillgängligt
Här kan du se trailern för den nyaste säsongen av Skrotad. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Vad är det?

Från den svenska småstaden tar vi oss vidare till en norsk liten stad. Skrotad (originaltitel Rådebank) är en dramaserie om raggares liv och relationer i en småstad. De tre säsongerna koncentrerar sig på olika personer. I första säsongen sörjer Glenn-Tore att hans förhållande gått i kras. I följande säsong ligger fokus på Sivert och hur en harmlös olycka ändrar allt. Tredje säsongen handlar om Hege som är stormkär i sin pojkvän men blir osäker när pojkvännens ex dyker upp.

Varför ska du se?

Skrotad är en mångsidig serie. Den innehåller både komiska underhållande stunder och väldigt emotionella händelser. Serien handlar om helt vanliga människor vars liv inte alltid är så lätt. Ifall du gillar serier som får dig att gråta så är Skrotad verkligen för dig.

Hur länge tar det att sträcktitta?

Skrotad har tre säsonger som tar sammanlagt elva timmar att plöja igenom.

Titta på serien eller lägg till som favorit

Be inte om nåd

Vad är det?

Be inte om nåd är en svensk stjärnspäckad thriller som baserar sig på första boken i den bästsäljande trilogin om Max Anger, skriven av Martin Österdahl.

Serien utspelar sig år 1996 och affärerna blomstrar i Ryssland. Analytikern Max Anger har ansvar för en affär åt ett svenskt telekombolag som vill in på den ryska marknaden. Arbetet blir allt mörkare och plötsligt försvinner Max flickvän och kollega Pashie. Han börjar leta efter henne och dras in i ett farligt politiskt spel.

Varför ska du se?

Serien har en rad fina skådespelare som Adam Lundgren (Vår tid är nu), Evin Ahmad (Snabba cash) och Johan Rheborg (Solsidan) i huvudrollerna. Historien är spännande och du kommer att ha det svårt att slita dig ifrån serien. Dessutom är det ganska kul att vara tillbaka på 1990-talet med telefonkiosker och gamla klumpiga mobiltelefoner.

Hur länge tar det att sträcktitta?

Serien har åtta avsnitt och tar 5 timmar och 48 minuter att se.

Titta på serien eller lägg till som favorit

Svart Sand

Se trailern här. - Spela upp på Arenan

Vad är det?

Svart sand (Svörtu Sandar) är en isländsk krimserie om kriminalkommissarien Anita som återvänder till sin hemort efter att ha varit borta i 15 år. Hon bävar för att möta folk som hon länge har undvikit – i synnerhet hennes mamma. En uppgörelse med modern är oundviklig, men då en ung kvinnas lik hittas, vänds allting upp och ner. Anita dras ner i sitt förgångnas svarta avgrund då hon letar efter en seriemördare och uppgörelsen förvandlas till en mardröm.

Varför ska du se?

Serien har otroligt vackra isländska landskap och språket är också intressant att lyssna på. Serien kan kännas lite långsam i början men ger du den några avsnitt så kan du inte sluta se.

Svart sand är dessutom inspirerad av verkliga händelser. Det är nämligen flera turister som omkommit på den svarta stranden Reynisfjara, som figurerar i serien. Det är farligt att stå och ta selfies med ryggen vänd mot havet på grund av så kallade “sneaker waves” vars kraft kan dra en människa i det iskalla havet.

Hur länge tar det att sträcktitta?

Åtta avsnitt tar 6 timmar och 39 minuter.

Titta på serien eller lägg till som favorit

Transport

Se trailern här. - Spela upp på Arenan

Vad är det?

Transport är en inhemsk krimserie som börjar med att ett mikrochip hittas i maten på ett dagis i Helsingfors. Den unga journalisten Johanna börjar undersöka fallet inser snabbt att hon är något stort på spåren. Marianne, som är chef på en bank, tar ett dåligt investeringsbeslut vilket snart sätter henne i knipa och familjen Korvola försöker klara sig efter att pappan försvunnit. Transport är en berättelse om pengatvätt, ekonomibrott, olaglig djurhandel och livsmedelsförfalskning. Serien är på finska och är textad till svenska.

Varför ska du se?

Transport handlar inte endast om yrkeskriminella utan om vanliga människor som av olika orsaker råkar göra dåliga beslut. Sådana beslut som kanske också du kunde göra om du var i knipa.

Serien är en ovanlig krimserie med åldersgränsen sju år. Den innehåller väldigt lite våld men håller upp spänningen ända till slutet. I början krävs lite tålamod eftersom du behöver se några avsnitt innan du får en helhetsbild. Transport får dig att fundera och ger perspektiv till hur vår värld egentligen fungerar. Hur mycket har du t.ex. funderat på matfusk som är en business i miljardklassen?

Hur länge tar det att sträcktitta?

Reservera sex timmar för att se serien.

Titta på serien eller lägg till som favorit

Bidragsberoende

Se trailern här. - Spela upp på Arenan

Vad är det?

Ifall du är sugen på en dokumentärserie så är detta för dig. I Bidragsberoende får du följa med människor som av olika anledningar hamnat utanför arbetslivet och samhällsnormen. Kristina, Tomas, Camilla och Mikael försöker förändra sin tillvaro för att få ett bättre liv, men det är inte alltid så lätt då de känner sig stämplade av samhället.

Varför ska du se?

Du får träffa personer som ärligt berättar om hur det är att leva i en ständig kamp för att få vardagen att gå ihop. För några av dem är matkön med gratis mat en viktig del för att få ekonomin att gå ihop. Och för några har fattigdom och utanförskap gått i arv. De är andra eller tredje generationen som är beroende av bidrag för att överleva. Är det så att samhället borde hitta en arbetsplats till alla eller är det så att alla inte ska vara en del av arbetslivet?

Hur länge tar det att sträcktitta?

Reservera två timmar 45 minuter för Bidragsberoende.

Titta på serien eller lägg till som favorit

Husdrömmar Sicilien

Vad är det?

Här får du en feelgood-serie om paret Bill och Marie som hösten 2018 köpte ett förfallet palats i byn Termini Imerese på Sicilien. Efter en omfattande renovering blev det rosa kråkslottet familjens sommarhem. I den andra säsongen får du följa med när den vildvuxna trädgården kring Palazzo Cirillo ska förvandlas till en grönskande medelhavsoas. Bill och Marie har ambitiösa planer, men arbetet försvåras av coronapandemin som lamslår hela Italien.

Varför ska du se?

Den här serien får dig på bra humör och väldigt inspirerad. Husdrömmar Sicilien är en perfekt serie när du bara vill koppla av och se på något trevligt. Paret Bill och Marie är väldigt underhållande och det uppstår många komiska situationer när de håller på med sitt projekt.

Hur länge tar det att sträcktitta?

Det tar sex timmar och 30 minuter att se de båda säsongerna.

Titta på serien eller lägg till som favorit

Kan vi bara få njuta

Se trailern här. - Spela upp på Arenan

Vad är det?

Kan vi bara få njuta är ett livsstilsprogram där vännerna Malin Öhman och Tara Junker flyttar in i ett litet torp på landsbygden för att njuta av sommaridyllen och laga mat på säsongens råvaror. Tara älskar mat och matlagning, medan Malin har en lite mer komplicerad relation till mat.

Varför ska du se?

Ytan är polerad och vacker men Kan vi bara få njuta är mycket mer än så. Tillsammans för Malin och Tara tankeväckande och ärliga diskussioner om bland annat mat, prestationsångest, kroppskomplex och njutning. Programmet är en passlig blandning av samhällsaktuella och personliga diskussioner, nyttig information inför sommarsemestern och en härlig stämning, som får dig på gott humör. Du får även ta del av matinspiration och matlagningsteknik.

Hur länge tar det att sträcktitta?

I tre timmar får du njuta av sommaridyllen.

Titta på serien eller lägg till som favorit

På jakt efter frakt

Se trailern här. Observera att trailern saknar svensk textning men serien är textad till svenska. - Spela upp på Arenan

Vad är det?

Realityserie om finländska långtradarchaufförer i Nordamerika. Varje dag är ett äventyr när chaffisarna nappar frakter och gör månader och tusentals kilometer långa körslor på den enorma kontinenten Amerika. Under färden känner de frihet och hemlängtan och törstar efter upplevelser. Det är ett hårt jobb att köra på långa raksträckor. Utan långtradarchaffisar skulle världen stanna. Serien är på finska och är textad till svenska.

Varför ska du se?

För att det är en underhållande och sympatisk serie. Du får se en annorlunda vardag och hänga med kul typer. Chaufförerna Atlas, Jussi, Juuso, Heikki och mekanikern Sami tar dig på äventyr i fina landskap. När arbetsdagen är över gräver de fram grillen och kopplar av med en köttig middag. Ibland sitter du i soffan och trycker på en osynlig bromspedal när det blir lite för spännande i lastbilshytten. Dessutom är lastbilarna i Amerika otroligt fina!

Hur länge tar det att sträcktitta?

På jakt efter frakt bjuder på en 4 timmar och 30 minuter lång roadtrip.

Titta på serien eller lägg till som favorit

Kvinna som tittar på tv.

Klicka här för ännu fler serier

På Yle Arenan hittar du många fler serier att maratonkolla på.