Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åtgärder för 850 miljoner ska minska på Finlands beroende av rysk energi: Flytande LNG-terminal en del av lösningen

Från 2022
Uppdaterad 07.04.2022 12:59.
Ministrarna berättar om satsningar på Finlands beredskap - Spela upp på Arenan

Kriget i Ukraina ställer nya krav på Finlands försörjningsberedskap. Regeringen meddelar nu om en flytande LNG-terminal för att slippa den ryska naturgasen. Dessutom ska bränsleprisen sänkas genom lättnader i bioblandningsplikten.

Ministergruppen om Finlands beredskap har samlats under torsdagen för att behandla Finlands energiförsörjning, den gröna omställningen och biobränslefrågan.

Finansminister Annika Saarikko (C), näringsminister Mika Lintilä (C) och miljö- och klimatminister Emma Kari (Gröna) redogjorde för gruppens beslut i en pressträff med start klockan 12.

Paket på 850 miljoner för att säkra energiförsörjningen

– Det har gått sex veckor sedan krigets start. Vi har redan vidtagit flera åtgärder för att se till att Finland klarar de nya omständigheterna. Vi förbereder oss, men vi förnyar oss också, säger finansminister Annika Saarikko (C) när hon inleder pressträffen.

Hon påminner också om de stöd regeringen meddelat om redan tidigare på grund av de höga energi- och bränslekostnaderna.

Beredskapsgruppen har fyra mål med sitt arbete: att bli av med det ryska energiberoendet, att nå klimatneutralitet, att stärka självförsörjningen och få fart på både företagsamhet och investeringar.

Åtgärderna på 850 miljoner ska inte tas enbart från statens budget, utan det kommer enligt näringsminister Mika Lintilä att sökas också privata investeringar. Det energipaket på 350 miljoner som presenterades i samband med ramförhandlingarna tidigare i veckan ingår i summan.

Lintilä beskriver att åtgärderna gäller många olika energisatsningar, bland annat pengar till vätgas- och batteriteknologi.

Flytande LNG-terminal hyrs tillsammans med Estland

En av de största satsningarna handlar om att bli av med den ryska naturgasen:

– Vi ska tillsammans med Estland skaffa ett flytande LNG-skepp, berättar Lintilä.

LNG är naturgas som omvandlats till flytande form för att kunna transporteras, till exempel med fartyg.

En flytande LNG-terminal anses vara det snabbaste sättet att bli av med beroendet av rysk naturgas, enligt ett pressmeddelande från Statsrådet.

Terminalen ska hyras tillsammans med Estland och kommer till en början att placeras i Paldiski i Estland, men den slutliga placeringsorten är södra Finland.

Lägre bränslepris genom lägre krav på förnybart bränsle

Lintilä berättar också om lättnader i den så kallade distributionsskydigheten, alltså bränsledistributörernas plikt att blanda ut bränslet med biokomponenter.

Bioblandningsplikten kommer att sänkas med 7,5 procent, vilket ska sänka bränslepriset med 12 cent per liter.

Skyldigheten ligger nu på 19,5 procent och den kommer alltså att sänkas till 12 procent i år.

Tillgången till träbränsle ska säkras, och vindkraften stödas

Frågan om hur Finland ska klara sig utan import av ryska bränslen blir särskilt aktuell nästa vinter när temperaturen sjunker och uppvärmningsbehovet är stort. Hälften av Finlands energibehov består av uppvärmning.

Minister Mika Lintilä har tidigare sagt att den svåraste frågan för Finland inte är oljan och gasen, utan träbränslet. Träbränslet står för 28 procent av våra energikällor, och den ryska träflisimporten har ökat till 24 procent av vårt träbränsle.

Nu ska tillgången till både träbränsle och torv säkras.

Emma Kari berättar att också vindkraften ska stödas, liksom övergången till fossilfri trafik. Dessutom ska hushållen få stöd för att frångå uppvärmning på fossila bränslen.

– De billiga fossila bränslens tid är förbi.

Kari: "Finland håller fast vid sina klimatmål"

Kari påpekar att regeringens klimatmål fortfarande är i kraft, och att åtgärderna kring till exempel bioblandningsplikten nu bara är tillfälliga.

Att öka mängden förnybart bränsle i trafiken är något redan Sipiläregeringen kom överens om. Den nuvarande regeringen har bestämt att skyldigheten ska stiga till 34 procent till år 2030 och det målet står fast, enligt Kari.

Träbränslen står för 28% av Finlands energikällor, olja 21% och kärnkraft för 19 %. Kol och naturgas för 6% var och övriga energiformer för bara några procentandelar var.

Ministergruppen för beredskap grundades på grund av kriget i Ukraina