Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tysklands president Steinmeier besöker Finland – står under kritik för Tysklands totalt misslyckade Rysslandspolitik

Från 2022
Frank-Walter Steinmeier vid ett podium med tyska flaggan i bakgrunden.
Bildtext Tysklands president Frank-Walter Steinmeier har fått utstå hård kritik för den ryskvänliga politiken hans land fört.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier besöker under fredagen Finland för att träffa sin kollega Sauli Niinistö. På agendan står framför allt läget i Ukraina. I hemlandet får Steinmeier utstå kritik för Tysklands misslyckade Rysslandspolitik.

– Det är ett bittert bokslut vi nu står inför. Också jag gjorde en missbedömning, då jag utgick från att Vladimir Putin inte skulle styra sitt land mot ett totalt politiskt, ekonomiskt och moraliskt förfall bara för att förverkliga sina imperialistiska drömmar och vanföreställningar.

Under den gångna veckan har president Frank-Walter Steinmeier tagit ställning till den kritik som riktas mot honom. Det gjorde han bland annat i en intervju för rundradiobolaget ZDF.

Socialdemokraten Steinmeier har varit en av huvudarkitekterna bakom den misslyckade Rysslandspolitik som Tyskland under de senaste över 20 åren har drivit.

Grundtanken var att dialog och ömsesidig handel skulle stå för goda relationer och en positiv samhällsutveckling i Ryssland.

Då grunden för den här politiken lades och den tyska relationen till Putin formades i början av 2000-talet, fungerade Steinmeier som chef för förbundskanslerämbetet i Berlin.

Då var Gerhard Schröder förbundskansler. I dagens läge för han en fullkomligt utstött tillvaro på grund av sina nära förbindelser till Putins Ryssland.

Schröder har hittills inte lyckats förmå sig att fördöma Rysslands krig och han sitter fortsättningsvis med i styrelsen för det ryska oljebolaget Rosneft. Han verkar också hålla fast vid planerna att senare i år bli styrelsemedlem i gasbolaget Gazprom.

Från det socialdemokratiska partiet har man förgäves försökt få den tidigare kanslern att avsäga sig uppdragen i Ryssland.

I början av mars meddelade dessutom personalen vid Schröders kansli att man vill övergå till andra uppgifter inom statsförvaltningen. Det här skedde i protest mot Schröders fortsatt varma relation till Putin.

”Vi borde ha tagit varningarna på större allvar”

I intervjun för ZDF försvarar sig Frank-Walter Steinmeier bland annat med motiveringen att det i dagens läge är en utbytt Vladimir Putin man har att göra med.

Enligt Steinmeier var den Putin vi såg år 2001 en helt annan person än den Putin vi ser i dag och det här ska ha lett till att man har missuppfattat situationen.

Försvaret haltar ändå betänkligt med tanke på att Steinmeier själv fungerade som tysk utrikesminister under åren 2005 till 2009 samt mellan 2013 och 2017.

Steinmeier var alltså utrikesminister både vid tidpunkten för Rysslands krig mot Georgien år 2008 och i samband med att Ryssland annekterade Krim och inledde kriget i östra Ukraina 2014. Den nuvarande presidenten kunde alltså kanske ha sett tecknen lite tydligare redan i ett tidigare skede.

Med facit på hand kan man väl säga att den tyska Rysslandspolitiken knappast kunde ha gått mer fel.

Möjligheterna för Tyskland att påverka Putins Ryssland är i dag lika med noll, samtidigt som de skapade förbindelserna har gjort Tyskland mycket starkt beroende av rysk energi.

– Vi borde ha tagit varningarna från våra östeuropeiska allierade på större allvar i synnerhet vad gäller gasledningen Nord Stream 2, säger Steinmeier som samtidigt medger att det var ett fel av honom att stöda bygget.

Ukrainas ambassadör inte nådig i sin kritik

Den hårdaste kritiken mot president Steinmeier har under de senaste veckorna kommit från Ukrainas ambassadör i Berlin Andrij Melnyk.

I en intervju i tidningen Tagesspiegel slog Melnyk tidigare fast att Steinmeier har spunnit ett spindelväv av kontakter med Ryssland och för presidenten förblir relationen till Ryssland helig oberoende av vad som händer.

Melnyk ser nu Steinmeiers ånger som ett första steg, men han kräver vidare att presidenten också måste agera.

Enligt ambassadören betyder det här att Steinmeier måste arbeta för hårdare sanktioner mot Ryssland, samt för att Tyskland börjar leverera tunga vapen till Ukraina.

Zelenskyj riktar sin kritik mot Merkel

Samtidigt som den sittande tyske presidenten är tvungen att försvara sig riktar man från ukrainsk sida också hård kritik mot den tidigare förbundskanslern Angela Merkel.

Efter den ryska massakern på civila i Butja bjöd president Volodymyr Zelenskyj in Merkel till Ukraina, så att hon med egna ögon skulle kunna se vad som har hänt.

– Här kan man se vad 14 år av eftergifter till Ryssland har lett till, konstaterade Zelenskyj och kritiserade Merkel bland annat för att år 2008 ha stoppat ett ukrainskt medlemskap i försvarsalliansen Nato.

Presidentens beskyllningar var sannolikt nu så hårda att de tvingade den tyska ex-kanslern att reagera.

I ett kort ställningstagande från Merkels kansli slås fast att den tidigare förbundskanslern står fast vid sitt beslut från år 2008.