Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Väyrynen ger inte upp – siktar på att bli Centerns ordförande

Paavo Väyrynen.
Bild: Sakari Luhtala / Yle

Jo, det är sant – Paavo Väyrynen siktar på en comeback som Centerns ordförande! När partiet i juni samlas till kongress, kommer 75-åringen att utmana Annika Saarikko i ordförandevalet.

Väyrynen meddelar om sitt beslut på sin egen webbplats och på forumet Puheenvuoro.

I år har det gått 50 år sedan Paavo Väyrynen valdes till dåvarande Centerpartiets förste viceordförande. Det var vid partikongressen i Jyväskylä 1972, då partiet drabbats av två valnederlag under tre år.

Väyrynen erinrar sig den dystra stämning som då rådde, och konstaterar att läget i dag är ännu tuffare. Centern befinner sig i en djup kris, och väljarstödet har sjunkit mot botten. Nu vill han göra något åt saken.

– Jag har beslutat återvända till mina rötter ... Jag strävar att bli partiledare, konstaterar han.

Väyrynen säger att han genom kandidaturen vill initiera en debatt om Centerns politiska linje, i första hand vad gäller utrikes- och säkerhetspolitiken.

– Vi måste värna om Finlands självständighet och vår ställning som militärt alliansfritt, neutralt land.

– Med en sådan linje kan Center få ett kraftigt folkligt stöd, och framgångsrikt verka för sina mål också inom inrikespolitiken, tror Väyrynen.

Centern håller sin partikongress i Villmanstrand den 10-12 juni.

Ett alldeles eget beslut

Paavo Väyrynen ser till att i förväg bemöta eventuella kritiker av hans ålder.

– År 1972 var det många som sa att jag som 25-åring var alltför ung för att bli partiordförande. Nu tycker säkert många att jag är för gammal, säger han.

– Men vi människor är olika. Många har haft ledaruppdrag i partierna då de varit i samma ålder som jag, eller rentav äldre.

Till Iltalehti säger Väyrynen att beslutet att kandidera till partiordförande är hans eget.

– Då och då har vissa där på Facebook önskat att jag skulle kandidera. Men det här beslutet uppstod på eget initiativ, kommenterar Väyrynen för Iltalehti.

Paavo Väyrynens imponerande politiska karriär började redan år 1970, då han valdes in i riksdagen. Han var Centerpartiets / Centerns ordförande 1980-1990.

Även vid senare tillfällen har han försökt bli vald till ordförande, men utan att lyckas.

Väyrynen har även haft ett flertal ministeruppdrag, varit EU-parlamentariker, samt verkat inom kommunalpolitiken.

Hans relation till Centern har varit problematisk. I ett par års tid var han inte partimedlem, utan försökte grunda egna partier. I riksdagsvalet 2019 föll han ur riksdagen.