Tre punkter Finland måste lyckas med i ödesmatchen: "Vi får verkligen se upp"

Det är upplagt för en ångestfylld afton i Trnava, då Finland fortsätter VM-kvalet med en knepig match på bortaplan. Bara tre poäng duger för att hålla slutspelsdrömmen vid liv. Slovakien–Finland sänds på Arenan klockan 21.20.
Nu gäller det. Finland har redan snubblat två gånger i VM-kvalet. Om det blir en tredje miss blir kvalhösten betydligt tråkigare.
Det är naturligtvis landslagets spelare och tränare fullt medvetna om.
– Slovakien och Georgien är matcher som vi bara måste fixa. Bara det faktumet får oss att tända till, säger Essi Sainio till Yle Sporten.
Just nu ligger Finland trea i gruppen, en poäng bakom Irland och hästlängder bakom blivande gruppvinnaren Sverige. Grupptvåan går vidare till playoff och det siktar Finland på.
Yle Sporten plockar fram tre punkter Finland måste lyckas med under fredagskvällens spänningsdrama.
1. Ställa om från underdog till anfall
Visst, man kan peka ut att Finland i vintras gjorde en kanonmatch mot Sverige och var en hårsmån från poäng. Eller att den mållösa träningsmatchen mot Brasilien var hoppingivande.
Men faktum är att Finlands senaste fem matcher resulterat i fyra förluster och ett kryss, med målskillnaden 2–12. De blåvita har spelat sju raka halvlekar utan att göra mål.
Finlands fem senaste matcher
1–2 mot Irland på hemmaplan i VM-kvalet i oktober
1–2 mot Sverige på bortaplan i VM-kvalet i oktober
0–5 mot Frankrike i en landskamp i februari
0–3 mot Nederländerna i en landskamp i februari
0–0 mot Brasilien i en landskamp i februari
Finlands dilemma är den tydliga tudelningen mellan sommarens slutspelshöjdpunkt och det pågående VM-kvalet.
De senaste matcherna har förberett Finland för att spela i mardrömsgruppen i EM i sommar – då landslaget är klar underdog. Nu är frågan hur landslaget klarar av att sadla om till bollkontrollerande och penetrerande anfallsfotboll mot ett sämre motstånd.
– Situationen med två tävlingar som pågår samtidigt är inte idealisk. Men vi har visat att vi är bra på att anpassa oss och jag tycker att spelarna gjort det bra, även om vi inte fått träna mycket på att vara spelförande, säger chefstränaren Anna Signeul.
2. Se upp för kontringarna
Slovakien har varit gruppens största utropstecken: 0–1 hemma mot Sverige och 1–1 borta mot Irland vittnar om att laget är allt annat än ett blåbär. I höstas tog Finland en svettig 2–1-seger över Slovakien i Åbo.
Fredagens hemmalag har kvalitetsspelare som spanska ligamålvakten Mária Korenčiová – nyligen utsedd till landets bästa spelare – och Montpelliers Dominika Škorvánková, som har ett förflutet i Bayern München.
Senast Slovakien spelade vann laget över förhandsfavoriten Polen i en träningsmatch med 2–0.
Slovakien kontrade in en boll mot Irland i kvalet och högg också till mot Polen efter snabba vändningar.
– Vi får verkligen se upp för kontringar. Då de attackerar är de snabba med bollförflyttningar och har också kapaciteten att gå på långskott, säger Signeul.
3. Inte stångas mot väggen
Finlands styrka de senaste åren har varit ett tätt, disciplinerat försvarsspel kombinerat med vassa kontringar. Repertoaren mot ettriga försvar har stundvis varit bristfällig.
Nu gäller det att dyrka upp Slovakiens defensiv. Sainio lyfter fram vikten av aktivitet och mångsidighet i offensiven.
– Vi måste röra bollen snabbt. Slovakien har spelare som är följsamma i försvaret. Vi måste frigöra ytor med rörelse och sedan hugga, säger Sainio.
Signeul är inne på samma linje:
– De viktiga är penetrerande passningar och löpningar, som målet vi gjorde mot Irland. Vi får inte bli stillastående utan vara snabba och bestämda med mycket platsbyten.
Slovakien–Finland sänds på Arenan med start klockan 21.20. Sändningen på TV2 rullar i gång 21.50. Sebastian Backman kommenterar matchen tillsammans med experten Vera Varis.

Så här fungerar det europeiska VM-kvalet
51 länder är indelade i 9 grupper.
Vinnarna går direkt till VM, medan tvåorna går till playoff.
De tre bästa grupptvåorna går direkt till den andra rundan i playoff, medan de sex sämsta tvåorna gör upp i den första rundan. Det spelas enkelmöten i playoff hösten 2022.
Tre lag slås alltså ut i den första rundan och ytterligare tre i den andra rundan, så att tre lag till slut återstår.
De två bästa playoffvinnarna går direkt till VM, medan den sämsta går vidare till ett världsomspännande playoff, som ordnas i Australien och Nya Zeeland i februari 2023. Tio länder deltar i det världsomspännande playoffskedet och tre lag går till VM.
Sammanlagt går alltså 11 eller 12 europeiska lag till VM i Australien och Nya Zeeland 2023 (9 gruppvinnare + 2 playoffvinnare + 1 eventuellt från det världsomspännande playoffskedet).